Pietrariul, localitate componentă a celui mai puternic pol regional din Vâlcea de Vest

Un arhipelag de sate strecurate prin pădurile Vâlcii, loc unde ai fi putut scrie oricând poveştile frumoase ale românilor, cu feţi-frumoşi şi cosânzene, cu zâne bune, cu iele şi cu iubiri nespuse, versuri de amor, cânturi de seară.

Acesta este Pietrariul, nici la munte, dar nici sub munte, nici sat, nici pădure, nici aproape, nici departe. Este o o aşezare sublimă, echilibru perfect al naturii, la margine de Govora, pe drumul spre munte, între punţile cerului.

Veche aşezare mănăstirească (de fapt, Pietrariul a fost perlă monahală şi a ţinut direct de Episcopia Râmnicului), localitatea este cea care deschide paradisul Depresiunii Horezu. Este o căldare de dealuri, un rotund care are, de jur împrejur, culmile subcarpatice, iar de deasupra se văd meterezele Builei – Vânturariţa.

Această căldare este tăiată, de la est la vest, de râul Otăsău, care adună toate pâraiele ştiute şi neştiute ale versanţilor.

Dar minunea începe atunci când ieşi din drumul naţional şi treci Otăsăul. Este ca o cortină de verde care se deschide şi apoi te eliberează în lumea poveştilor, în lumea de basm, într-un paradis cu sate ascunse de pâlcuri de pădure. Este de neimaginat şi greu de descris ce are drumeţul în faţa ochilor.

Pietrariul a devenit parte componentă a primului pol economic al Vâlcii de Vest, alături de Bărbăteşti şi Costeşti. Cele trei comune au primit 200 de miliarde de lei pentru amenajarea infrastructurii de drumuri, cele 3 localităţi aspirând şi la un pol turistic al Depresiunii Horezu.

Astfel mai multe cătune din Pietari vor avea asfalt şi vor deschide axa agro-turistică, în paralel cu un nou concept de relaxare pe care o companie austriacă doreşte să-l ridice în localitate.

Se vor amenaja mai multe poduri peste râul Otăsău pentru a ca Pietariul din Pădure, acest frumos tărâm de basm să fie descoperit. Cum este cazul frumosului sat Coastele Cernii, o opţiune pentru cei care vor să aibă stejarii de jur împrejurul curţii…

Tot prin PNDL2, Pietariul a obşinut finanţare pentru modernizare și dotare Dispensar uman şi pentru reabilitarea scolii gomnaziale din localitate.

“În anul 2020, Pietrariul va fi una din cele mai moderne localităţi ale Olteniei de sub Munte, o destinaţie de vacanţă, un loc în care se pot face drumeţii spre mănăstirile vâlcene, un loc ales pentru aerul curat, pentru povestea unui sat pur românesc, în care tradiţia şi confortul prezentului vor pune pe harta comuna pe care Otăsău o împarte de la vest la est..”, spune Nicolea Moraru, edilul din  Pietari.

AP

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *