Pietrari, un model de succes în administrație publică
Cu aproape 3000 de locuitori, comuna se apropie de 600 de mii lei (210 per capita) venituri proprii, substanțial crescute față de anii anteriori, localitatea Pietrari intra în zona comunele aflate în curs de dezvoltare. Cert este că dinamica este una pozitivă și cu siguranță, spune edilul Nicolae Moraru, în anii următori mult mai bine vor sta lucrurile.
”Este de acum o localitate modernă, o destinație atât pe sectorul rezidential cât și pe zona de afaceri și servicii. Ambele dimensiuni economice trebuie să funcționeze. Anii precedenți am investit masiv în zona comercială, am modernizat complet toată zona târgului, un loc de tradiție în această parte de județ. Aici a demarat lucrarea la sala polivalentă care se va termina în cel mai scurt timp. Acum lucrăm la dispensarul medical care va deveni unul model în zona rurală. Am recreionat toată zona cu specific industrial și sunt convins că investițiile private nu vor înceta să apară. Da, pentru mai mult, ne trebuie gaze, o astfel de investiție a fost deja anunțată prin gazoductul Gorj – Vâlcea și în acest an, va intra în implemetare. În paralel am continuat investițiile urbanistice, pentru a face o localitate atrăgătoare, unii spun ca un mic orășel”, menționează Moraru.
În realitate așa este, comuna care l-a dat României pe inventatorului Rebusului, arată acum ca un mic centru urban. Avem o piață agro, o hală comercială, se construiește o sală polivalentă, funcționează o mică industrie în zonă, agenții economici se înmulțesc, străzile sunt prevăzute cu trotuare, avem iluminat modern.
Multe alte proiecte sunt depuse pe Anghel Saligny și PNRR, localitatea atrâgând astfel peste 2 milioane de euro.
Prin Programul Național de Redresare și Reziliență s-a mai depus un proiect pentru amplasarea în localitate a șase stații de autobuz inteligente, special concepute pentru a oferi confort, securitate, informare în timp real dar și alte beneficii precum facilități pentru persoanele cu dizabilități, posibilitatea de încărcare a device-urilor prin prize USB, hărți interactive, bănci încălzite pe timp de iarnă, sistem de răcire pe timp de vară, eficiente datorită panourilor fotovoltaice, hub de comunicații care permite transmiterea și gestionarea datelor zonale în timp real, etc.
De asemenea, prin Agenția Fondului pentru Mediu, tot cu fonduri europene, primăria Pietrari a mai depus un proiect pentru amplasarea pe teritoriul comunei a două stații de încărcare electrice.
Primăria se gândește chiar la amenajarea unui complex de agrement pe viitor dar după ce va fi pusă la punct toată infrastructură stradală și de utilități.