Pietrarii Vâlcii – Povestea unei religii născută în pădurea Groşetului şi a fâneţelor de pe deal

Cunoscuţi încă din Evul Mediu ca cei mai buni comercianţi ai judeţului, cei din Pietrarii Vâlcii au trăit alături de codru, de prunele arjane, de fâneaţa unde mirosul florilor de vară dă arome ploilor calde.

Nu există vâlcean care să nu fi cumpărat piatră de var de la un pietrărean. Pietrarii sunt poate cea mai frumoasă comună care leagă Govora de vestul judeţului. Şi nici nu avea cum să fie altfel, pentru că la Pietrari urci un deal, treci prin pădurea Groşetului şi stabileşti cea mai frumasă delimitare a subcarpaţilor din această România sublimă.

La Pietari casele sunt aranjate pe verticală, nu există gospodărie unde mirosul de lapte proaspăt, unde trandafii şi freziile să nu coloreze cerul de jos pentru că aici dealurile şi livezile sunt înlănţuite într-un dans nupţial care nu se mai termină.

Cel din Pietari, pietrăreanul are o privire severă, el ştie să cumpănească spusele celui din faţă. Da, sunt vecini cu Bărbăteştiul sau cu Buneştiul, dar sunt diferiţi, sunt o geografie unică prin cele două diviziui – Pietarii de Sus şi Pietrarii de Jos care, parcă sunt invers dispuse. Josul şi Susul sunt doar dimensiuni geografice şi nu de relief. Sunt două entităţi care se întind de la marginea pădurilor până la izvoarele sulfuroase şi sărate. Pentru că, pietrărenii sunt mâdndri de băile lor şi mica lor staţiunea balneologică. Sunt de fapt mândri de curtea lor, de casa lor, de merii lor, sunt mândri de cerul lor, sunt un fel de loc binecuvântat.

Pietari1Dacă intri în Pietari dinspre Vâlcea intri cu răcoarea pădurii şi iesi cu panorama munţilor spre Horezu. La Pietari se face cea mai bună ţuică, spun ei, se găteşte cel mai bine, aici se cumpăneşte bine fiecare secundă.

Aici s-a născut Rebusul, omul care care probabil ca a descifrat mesajul dat de Dumnezeu atunci când a aşezat Otăsăul printre dealuri, când a aşezat pădurea de fag şi gorun, cum a dispus fâneţele, nucii cu nuca cât mărul sau prunii care îndulcesc aerul cald al verii. Un august în Pietrari se numără printre muşcatele din cerdacurile pietrărenilor. Încă mai există masa rotundă cu trei picioare, încă pisica se plimbă printre picioarele cosaşilor veniţi de pe deal, câinele adulmecă de e om bun sau rău ăl de strigă la poartă, vaca de la păşune stie singură drumul spre casă, raţele vin ţanţoşe de la Otăsău iar vrăbiile deapănă aminitiri despre verile trecute, în timp ce un curcan stâ cu moţul boem pe o parte, ca un paşă de Vidin.

„Pietrariul este o legendă dar şi un prezent. Aici fiecare om este responsabil şi îşi decide singur modul său de a trăi. Evident că există şi cutume care vin din tradiţie, sunt bătrânii satului cu regulile lor pe care le au statornicite ca un set de reguli. Comuna se dezvoltă, este pe axa Râmnic-Horezu şi pe axa Govorei. La Pietrari mândria nu este o fudulie, mîndria rezidă din demnitate omului care a respectat pământul, înainte de a se naşte”, spune primarul Nicolae Moraru.

Aici, la Pietrari nimeni nu a putut schimba regulile care sunt dintotdeauna. Dacă cineva poate schimba ceva o pot face doar ei, pietrărenii. Sunt singuri într-o autnomie de principii şi s-au raportat totdeauna la un Dumnezeu al lor. Nu sunt zgârciţi, cum se spune în folclor, sunt oameni chibzuiţi care au ştiut să scoată bani şi din piatră..de var dar şi din prunele îmbătate de soarele verii. La Pietari odată însă ce intri în acest mecanism al vieţii şi al destinului asumat nu mai ieşi. Este o vrajă o locului, poate că vine dispre Otăsău sau disnpre Groşetu, nimeni nu ştie.

De fapt Pietariul este o locaţie biblică. Aici s-a statornicit o religie care a legat pe sub roca dură, muntele de deal, dealul de livezi, livezile de păduri, pădurile de cer, Otăsâul fiind doar un preot precreştin

Mihai IONESCU

2 comments

  • andrei

    Numai minciuni. Da!! Cândva comuna Pietrari era valorificata si pretuita însă toate atractiile din Pietrari au fost date uitării si lăsate in paragină de domnii de la putere,gen domnul primar Moraru. Cu ce satisfactie si mândrie va povesteste despre Baile sărate din pietrari când acestea au fost vândute, inchise totodată si stau sa cadă… Decât sa ascultati povestile edilului si a altora ca el,mai bine mergeti si vedeti cu ochii vostrii cum arata comuna. Ultimul hal! Si.au bătut joc de munca altora. Rusine!!!

  • Mariana

    frumos articol despre locul meu de bastina!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *