Piaţa Imobiliară din Râmnicu Vâlcea prognozează o creştere accelerată pentru anul 2018

Piața imobiliară din Râmnicu Vâlcea prezintă de 2 ani semne de redresare. Bulevardul Dem Rădulescu se dezvoltă într-un ritm alert, zona Kaufland unde se construieşte un nou bulevard şi sunt proiecte pentru un nou supermarket,  în anii următori vor apărea clădiri de tip birouri în zona Liberatăţii,  exista cerințe pentru case și terenuri în zona metropolitană, aşadar vorbim de un trend bun!

Dacă în orașe dezvoltate precum Cluj-Napoca discutăm despre o creștere de aproximativ 18% (un preț de 818 Euro/mp construit), în Timișoara de 4% sau Brașov 3,6% conform unei analize imobiliare în cazul municipiului Râmnicu Vâlcea nu ne putem referi la o creștere a prețului ci doar la un ritm mai dezvoltat al tranzacționării. Se observă un flux crescut de cerințe pentru apartamente, clădiri vechi, cu un buget cuprins între 30.000 – 40.000 Euro, etajele 1, 2 sau 3 – clienți care apelează la Programul Prima CASĂ, cât și solicitări pentru locuințe noi din zona cartierului rezidenţial din zona Kaufland, unde oferta este una tentantă, preţurile variind între 40.000 şi 60.000 pentru spaţii generoase de până la 120 de metri pătraţi

Aici, ansamblul Rezidenţial – Central are un grad de cumpărare de peste 50% în noul bloc de 14 etaje, urmând ca în luna mai să înceapă construcţia unui alt turn. Majoritatea clienților preferă ansamblul Rezidențial Central în detrimentul blocurilor din Dem Radulescu, pentru ca sunt mai aproape de instituţiilor centrale.

„Faptul că avem un bulevard nou în construcţie în zonă care, odată finalizat va asigura ieşirea uşoară spre şi dinspre Bucureşti, planurile unui nou supermarket, apropierea de centru, face să existe o cerere pentru această zonă”, spune dezvoltatorul imobiliar Romeo Iliescu.

Tendință de creștere a pieţei imobiliare potrivit lui Iliescu este justificabilă atât timp cât Râmnicul reprezintă un potențial economic, industrial  şi turistic.

„Râmnicul este pe locul 6 la nivel naţional din statistici ca atragere de noi rezidenţi, este un oraş curat cu o putere economică în creştere,  piață de consum și șanse de dezvoltare în arealul periurban. Este acesta un atuu pentru a investi în domeniu imobiliar. Pentru mai multe detalii despre apartamente găsiți pe site-ul nostru www.apartamente-valcea.ro” spune Iliescu.

De altfel despre creşterea pieţei imobiliare în sudul României a vorbit şi  Dorel NIȚĂ, Head of Data&Research Imobiliare.ro. 

„Deși tendințele generale arată un anumit trend, există foarte multă fragmentare în piața imobiliară. Surprinzător este că cele mai mari creșteri de preț pe metrul pătrat sunt în orașele mai mici din sudul țării. (…) Ne aflăm, în momentul de față, pe un val de creștere economică, care se reflectă clar în prețurile proprietăților rezidențiale. Pentru 2018, estimările indică o creștere moderată a prețurilor pe piața imobiliară. Cel mai important motor al pieței imobiliare îl reprezintă cererea și, în acest moment, cererea este extrem de puternică. Practic, în ultimii doi ani, cererea a crescut ținând cont de faptul că și veniturile au avut o tendință de creștere, iar dobânda s-a situat la un minim istoric. Acest lucru nu a făcut decât să impulsioneze cererea de locuințe.” – a punctat  Dorel NIȚĂ.

  Trendul ascendent pe care merge în acest moment piața imobiliară este rezultatul a multor ani de muncă din partea dezvoltatorilor – susține şi Bogdan Cosmin IVAN, Secretar General Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS, iar perspectivele sunt în continuare pozitive. „Nu cred că în următoarea perioadă vom asista la o criză în acest domeniu. Fenomenul de urbanizare se va accentua în toată România. Iar acest lucru vine ca urmare a creșterii nivelului de trai.” Pe viitor, este nevoie însă ca statul să pună la punct politici publice, menite să facă și mai facilă achiziția unei locuințe – este de părere Bogdan Cosmin IVAN. „Trebuie regândit un program pentru tineri, în contextul în care România este țara cu cel mai pronunțat fenomen migraționist din Uniunea Europeană. Avem nevoie să aducem cei 3,4 milioane de români înapoi în țară. Unul din modurile prin care putem să facem acest lucru este să le oferim o casă în țară. (…) Am reușit să punem în discuție și este în dezbatere în Comisia de Buget-Finnațe din Camera Deputaților o propunere privind introducerea de TVA de 5% la toate locuințele noi. Acest lucru va ajuta foarte mult piața în perioada următoare pentru că există un blocaj în cazul celei de-a doua locuințe.” – a explicat Bogdan Cosmin IVAN

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *