Peşterile din Vaideeni, galeriile care ajung până la Peştera lui Zamolxe

Un număr de 15 peşteri, cele mai multe cuprinse într-un areal relativ restrâns, urmează a fi cartografiate pe raza comunei Vaideeni. Acestea se află cu precădere în canionul Cernei, într-un defileu cu o verticalitate de peste 80 de metri.

Cerna1„Există aici peşteri total necunoscute, descoperite relativ recent. Pot spune că una dintre acestea, aflată în peretele abrupt al canionului, comunică, din câte am înţeles, cu peştera lui Zamolxe de pe valea Olteţului. Ca să ne facem o idee, între Cerna şi Olteţ este, efectiv, un versant sub care există zeci de galerii”, spune primarul Daniel Băluţă.

De altfel, fapt confirmat de Serviciul Salvamont şi Salvaspeo, zeci de izvoare sau pârâuri intră, realmente, sub pământ şi ies după sute de metri.

„Ce m-a impresionat în Vaideeni – două pârâuri care intră, amândouă, într-o peşteră şi nu se ştie unde ies. Da, efectiv dispar sub pământ. Sunt zeci de astfel de tuneluri şi galerii în Munţii Căpăţânii în Vaideeni”, spune Mircea Lera.

Cerna2Toate aceste peşteri urmează a fi cartografiate şi cel puţin jumătate dintre ele vor fi amenajate pentru public. Sunt peşteri care au nu mai puţin de 3 km lungime.

Există şi legende în zonă, despre comori îngropate în aceste caverne, comori care  au aparţinut haiducilor. Mulţi fagi de aici au şi acum încrestată o cruce în scoarţă. Crucea era un indicator al locurilor unde erau ascunse comorile.

De altfel, primăria Vaideeni a reuşit să amenajeze o zonă pentru căţărare, pentru alpinişti,  în Cheile Cernei, cu grad de dificultate 4, şi urmează să includă, alături de cele 15 peşteri şi cascade, şi zona „Tribunalul haiducilor”. Aici, haiducii perle4judecau trădătorii, iar pedeapsa era azvârlirea acestora în prăpastie. Mai multe fragmente şi resturi scheletice au fost descoperite la aproape 100 de metri în jos, pe fundul acestei prăpastii.

Astfel, cu o zestre impecabil oferită de natură, cu o staţiune în plină dezvoltare – Ursu-Ursuleţul, Vaideeniul devine una din localităţile tezaur turistic care, în următorii cinci ani, va fi cu adevărat o destinaţie de excelenţă.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *