Peştera celor mai uriaşe stalagmite – Peştera Clopot

Spectacolul naturii la Vâlcea continuă cu o altă peşteră unică prin formele carstice prezentate. Ne referim aici la stalagmite uriaşe, adevărate turnuri ridicate spre bolta peşterii.
Numele cavernei vine de la forma de clopot a tavanului peşterii, un clopot împietrit, sub care stalagmitele, ca nişte călugări cu mantie albă, stau solemn la vecernie.
Peştera nu e mare, are doar 35 de metri şi completează ansamblul de peşteri monument din canionul Cheii. Este situată la altitudinea de 1050 de metri.
Revenind la peşterile prezentate până în prezent, vom face noi precizări. Trebuie spus că toate se află pe raza oraşului Băile Olăneşti. Mai precis, din drumul naţional, pe raza comunei Păuşeşti Măglaşi, chiar la ieşire, unde se face la stânga pe Valea Cheii. Exact pe drumul forestier, unde regăsim mănăstirile Pahomie şi Iezer.
Drumul duce până la tunel, intrând în Parcul Naţional Buila Vânturariţa.După ce ieşim din tunel, se coboară până la râul Cheia. Se trece prin apă şi, după 1 – 2 km, se ajunge la cabană (fostul canton Cheia). Este foarte important să nu se aventureze nimeni de unul singur spre peşteri, pentru că toate sunt într-un areal extrem de dificil, chiar în canion, în aval de canion.
Drumul este de nerecomandat fără a avea un ghid, accesul spre fiecare peşteră se face greoi, foarte riscant, niciuna din ele nu este marcată. De altfel, absolut toate au statut de rezervaţie sau arie protejată şi, din acest motiv, vizitele nu sunt o regulă. Toate sunt unicat, de aceea li se mai spune şi minunile din adâncurile Vâlcii.
În orice caz, traseul este spectaculos, canionul pe care îl realizează Cheia este de neimaginat doar citind acest material. De altminteri, se poate ajunge spre acest canion prin Brâna Caprelor, din drumul iniţial forestier, până a ajunge la tunel. Dar este din nou recomandat doar celor care au experienţă în trasee de munte (montaniarzi).
În zona canionului, trebuie spus acum că numărul peşterilor, de fapt, se ridică la 30, din care zece sunt considerate minuni ale naturii, dintre acestea făcând parte Peştera Lacului Verde, Peştera cu Perle, Peştera Clopot, Peşterile Caprelor şi Murgoci.
Niciuna nu este amenajată pentru vizitare, sunt considerate locuri aproape virgine. Întrebare: ar fi bine să rămână aşa?
Mihai IONESCU