Peste o mie de hectare de culturi agricole afectate de inundaţii

Suprafeţele cultivate cu grâu şi porumb au fost cel mai mult afectate de inundaţiile din ultimele trei săptămâni, potrivit unui bilanţ oferit marţi AGERPRES de către Marin Cernătescu, directorul Direcţiei Agricole Vâlcea.

‘Suprafaţa totală afectată de inundaţiile din ultimele trei săptămâni, în judeţul Vâlcea, se ridică la 1000,37 hectare. Cele mai multe culturi compromise au fost înregistrate la nivelul grâului şi porumbului. Asta înseamnă 479,87 hectare de porumb distruse şi 318,97 hectare de grâu. Alte culturi compromise de inundaţii s-au înregistrat la ovăz – 83 hectare, la plante furajere – 22,4 hectare, păşuni – 85,5 păşuni, titricale (hibrid de grâu şi secară) – 5 hectare, fâneţe 3,45 hectare. Şi la legume avem 6,13 hectare. Este evident că aceste pagube, a căror valoare estimativă se ridică la 1663,89 mii lei, se vor reflecta din păcate, în preţul produselor’, a admis Cernătescu.

Suprafeţele afectate au fost înregistrate în 17 localităţi, majoritatea situate în sudul judeţului Vâlcea, cu precădere în partea de sud-vest.

‘Am să propun, după o discuţie şi cu celelalte conduceri ale direcţiilor agricole din ţară, să se aplice şi în acest an acea amnistie fiscală pentru fermierii ale căror suprafeţe agricole au fost afectate în proporţie de 30%. Aşa a fost în anul 2013, poate că va fi elaborat un act normativ, astfel încât să se aplice anual această facilitate fiscală’, a mai spus directorul Direcţiei Agricole Vâlcea. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *