Peste o jumătate de veac de existenţă a staţiunii regale – Costeşti
Localitatea Costești, care, în timpul lui Carol I, urma să fie declarată stațiune balneară, şi lucrează la documentația necesară pentru a primi această distincție, la 126 de ani de la descoperirea primelor ape minerale și de la realizarea primului pavilion balnear şi-a sărbătorit peste 5 veacuri de exitenţă
„Sunt 505 ani de când localitatea a fost atestată, numele ei fiind legat de patrimoniul monahal, de marile cititorii voievodale. Costeştiul are toate şansele pentru a se impune în viitor drept o destinaţie turistică de excelenţă, mai ales după finalizare Drumului Mănăstirilor de Sub Munte, prin legarea directă de Horezu şi Bărbăteşti”, spune primarul Toman Peştereanu
O localitate care se bucură de un patrimoniu la fel de mare ca cel al stațiunii Călimănești are, spun autoritățile vâlcene, toate atuurile pentru a primi respectiva distincție, atât prin zestrea ecleziastică, cât și prin monumentele naturale din Parcul Național Buila Vânturarița, aerul ozonat și potențialul balnear.
„Așadar, nu doar izvoarele sulfuroase, care au determinat Casa Regală să ofere distincția de localitate în curs de a deveni stațiune, ci și cele patru mănăstiri, Cheile Bistriței, zecile de peșteri, calitatea aerului, trovanții, Muzeul Bălintescu, arhitectura caselor, bisericile de lemn, un uriaș bazin turistic pe care Costeștiul îl poate valorifica în sensul devenirii a șaptea stațiune a județului Vâlcea”, a mai spus Toma Peștereanu.
Pe teritoriul localității Costești a fost identificat, la finele secolului al XIX-lea, un bogat zăcământ de izvoare sulfuroase și au început demersurile pentru ridicarea unui pavilion balnear.
Totodată, Costeștiul a primit titulatura de localitate în curs de atestare ca stațiune, dar ulterior a început războiul, lucrurile au stagnat, iar, după anii ’50, ideea a dispărut din planurile noilor autorități.
Localitatea vâlceană, considerată de specialiștii în turism și patrimoniu drept un muzeu în aer liber, cuprinde patru mănăstiri — Bistrița, Arnota, Peri și Păpușa, mai multe biserici de lemn, cheile Bistriței, Muzeul Trovanților, Muzeul Bălintescu, 10 unități turistice, din care un complex hotelier.
Costeştenii au petrecut la acest final de săptămână, primăria organizând mai multe momente cultural-sportive şi dar concerte de muzică populară.
Printre invitaţi, în acest an s-au numărat Petrică Mîţu Stoian.
Ziua comunei de anul acesta a avut şi un eveniment inedit: sfinţirea Bisericii de la Pietreni. Tot sâmbătă a avut loc şi o lansare de carte, Monografia Bistriţei.
Sâmbătă dimineaţa a avut loc în centrul localităţii parada militară, s-au depus coroane de flori la monumente şi apoi s-a mers la Pietreni, unde se a fost sfinţită biserica.
De pe scenă nu a lipsit nici ansamblul din comuna gazdă, „Floricica”. Ansamblul „Floricica” promoveză cultura şi dansul popular specific zonei Costeşti-Vâlcea. Costumele membrilor ansamblului sunt moştenite şi au o vechime de 80-100 de ani. Ansamblul „Floricica” are 24 de membri, iar coordonatorul artistic este învăţătoarea Floricica Mindreci. Ansamblul conţine şi grupul de dansuri-femei „Domniţele” a cărui vechime de înfiinţare este de peste treizeci de ani.