Peste 8.000 de vâlceni din 4 comune sunt umiliți și batjocoriți de o companie de construcții din Sibiu

Este vorba de zona cu cele mai mici venituri din Vâlcea, de cele 4 comune așezate însă pe una din cele mai frumoase văi subcarpatice, Valea Pescenei, râul dacic, un râu care izovărâște de sub stâncă și trece printr-un compac pentru a ”purifica”, după cum spun legendele.
Pesceana, Glăvile, Amărăști, Crețeni sunt cele patru comune care se întind ca un șirag pe această vale, leagăn al haiducilor din veacul al XIX-lea, comune care adună 8000 de locuitori, în sate frumos așezate sub streșinile subcarpaților care curg lin spre Vâlcea sudică.
Din păcate de un an, acești oameni, mai ales cei din Glăvile și Pesceana se confruntă cu un dezastru, sunt umiliți, sunt bătaia de joc a unor constructori care efectiv și-au bătut joc de civilizație, de o lucrare, pe care nimeni nu mai crede că se va termina vreodată.
În urmă cu cinci ani, în județul Vâlcea prin PNDL2, s-a obținut aprobarea pentru mai multe drumuri județene – Drumul Cernei, Drumul Athosului, Drumul Pescenei (Haiducilor). Drumuri importante în județul Vâlcea, lungi de aproximativ 30 de km și care leagă localități importante în Vâlcea, drumuri care nu mai fuseseră de multă vreme reabilitate.
Drumul Athosului, care părea cel mai dificil, a fost deja finalizat, Drumul Cernei (Roești – Stănești-Măciuca-Valea Mare – Diculești) are covorul de asfalt turnat.
În schimb odiseea Drumului Pescenei este una sinistră. Un drum de aproximativ 30 de km care pleacă din Șirineasa trece prin cele patru comune Pesceana, Glăvile, Amărăști, Crețeni și se termină la Sutești este departe de a se finaliza.
Acum doi ani, compania sibiană amenajase o bază uriașă la Glăvile, o organizare de șantier care impresiona. De părea că gata, acest drum va însemna o lucrare lejeră și rapidă.
Numai că au început decopertările, în Pesceana, Glăvile și pădurea Șirineasa. Oamenii au spus, în fine, suportăm această lucrare, pentru că la final va fi bine. Apoi au început să fie puse pietre, să se lucreze la terasament și….gata. Da, din vara anului 2021, nici țipenie de om pe șantier.
A trecut o săptănănă, două, o lună, trei luni și nimic. Terasamentul a început să se degradeze, a reapărut pământul. Apoi mocirla, apoi craterele. Oamenii s-au dus la primari. Primari au sunat compania. ”Venim, venim”. Dar atât.
”Este un dezastru, nici nu vreau să spun cum am trecut iarna asta. Oamenii sunt în pragul revoltei. Noroc că am reușit acest drum spre Roești și avem pe cel prin Scundu, pentru că altfel am fi complet blocați. Stie Consiliul Județean toată odiseea, a încercat domnul președinte să stea de vorbă cu firma, a primit promisiuni și atât”, spune primarul din Pesceana Ion Vasile.
În Glăvile, edilul Iustin Duicu spune că atunci când vin ambulanțele este înfiorător. ”Mai ales când avem o femeie însărcinată. Deja femeile însărcinate se mută la Vâlcea cu două săptămâni înainte de naștere. Mașinile funebre, pompierii când vin în zonă, ce mai, este dezastru. Oamenii schimbă telescoapele la mașini. E crater de pământ. Cred că și Luna arată mai neted”, susține Duicu.
Amărăștiul și Crețeniul sunt mai norocoase. Pentru că edilii de aici, învățând din cele pățite de comunele vecine s-au opus decopertării, preferând să rămână pe jos, cu asfaltul vechi, chiar dacă deteriorat, circulabil însă.
”Au venit și aici pregătiți de decopertare. Am zis, sub nicio formă. Să vedem noi că turnați asfalt la Pesceana sau Glăvile și apoi mai stăm de vorbă. Am avut aici normele de mediu și i-am încurcat cu întrebări cu privire la ce au de gând să facă cu tocătura asfaltului vechi. Din fericire avem asfaltul vechi, este și acesta plin de gropi, că e măcinat de ei, pe la margini, dar măcar e asfalt”, spune primarul Adrian Catana din Amărăști.
”Exclus, am spus că peste cadavrul nostru, se va decoperta aici, până nu vedem asfalt nou la Pesceana. Nu suntem batjocura nimănui”, susține Constantin Catrina, edilul din Crețeni.
Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu se declară complet nemulțumit de modul cum acționează compania și amenință cu rezilierea contractului.
”Institutiile publice, primării, consilii județene sunt captive în fața unor legi interpretabile care pot duce la procese interminabile iar în tot acest timp oamenii suferă. Societatea contractantă are termen până pe 15 martie să vină cu o soluție, în caz contrar. îmi asum orice risc si reziliez contractul. Nu accept să fiu bătaie de joc indiferent de cât ar dura procese sau alte chesiuni. Vă garantez că până la urmă drumul se va face, chiar dacă suntem în această situație nefericită și nu din vina noastră”, spune Rădulescu.
Reprezentanții companiei au dat vina pentru stagnarea lucrărilor pe ”pandemie”, ”pe vreme”, etc.
Asta în timp ce, așa cum am spus, celelalte două drumuri care au fost semnate în aceeași perioadă, sunt fie finalizate, fie în proces de finalizare.