Peste 40 de familii din Vaideeni urmează să părăsească localitatea până în septembrie

Pregătirile sunt în toi, oameni, puţinii care au mai rămas, respectă cu stricteţe, un obicei vechi de de mii de ani, cel al transhumanţei.

“Nu mai sunt decât 40 – 50 de familii care urcă la munte. Pe vremuri erau sute, azi numărul lor s-a redus simţitor, nu mai rentează azi, din păcate ciobănitul. Dacă mai sunt 10.000 de oi care urcă la munte vara. Ciobanii strâng acum putinele, fac cumpărăturile, se pregătesc să se mute sus la stână.. Oile sunt tunse şi la 15 mai începe urcatul. Încă e zăpadă sus, a dat şi zilele trecute dar vremea se schimbă şi transhumanţa poate începe”, spune primarul Daniel Băluţa.

Ciobanii din Vaideeni vor urca în Munţii Căpăţânii, în Parâng şi în Munţii Lotrului, pe raza judeţelor Vâlcea şi Gorj unde au drept de păşunat.

Efectiv între 15 mai şi 15 septembrie, aceştia se mută de tot la stână, luând tot ce au nevoie, mălai, făină, ulei, veselă, lenjerie, O tradiţie care din păcate este din ce în ce mai puţin practicată.

În urmă cu mai bine de 50 de nai, sute de familii, până la o mie, practicau transhumanţa, peste trei sferturi din localnicii din Vaideeni se mutau vara la munte, la stânele pe care le deţineau. După 1990 s-a înregistrat un declin al acestui fenomen, piaţa de carne şi de lână nu mai rentează.

Azi, nu doar oi sunt duse la munte, sunt şi vite şi capre, iar ciobani nu prea mai sunt pe piaţa muncii.

“Probabil că peste 10 ani, transhumanţa va deveni o legendă, se va citi doar în cărţi despre acest fenomen milenar care însă în timp a constituit localităţi, a leagat zone geografice, a creat naţiuni, în toată peninsula balcanică. Şi la scară mică, cine mai ştie azi, că multe sate din Dobrogea sunt constituite de ciobani din Vaideeni…prea puţini sau nimeni”, conchide primarul Băluţa.

Comuna Vaideeni este cunoscută drept o localitate de păstori, creată în urmă cu 2 secole de ciobanii din Mărginimea Sibiului, precum zecile de comune din Gorj, Argeş, Dâmboviţa.

AP

One comment

  • Lupul Mocan

    Satele din Dobrogea au fost înființate de oierii bârsani adică de mocanii saceleni care trăiau în Șapte Sate românești din Țara Bârsei astăzi lângă Brașov. Stau divadaulte documente și studii dar cel mai simplu numele comunei Săcele de la va Constanta unde s-au născut Gică Hagi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *