Peste 100 de copii români născuţi în afara ţării s-au înscris la creşele din Râmnicu Vâlcea

Este pentru prima dată după mulţi ani când solicitările pentru creşele din Râmnicu Vâlcea au crescut simţitor, spune primarul Mircia Gutău şi asta datorită românilor care s-au întors acasă.

“Vorbim de cel puţin 100 de copii care s-au născut în Anglia, Italia, Spania şi care acum s-au întors împreună cu familiile acasă şi solicită un loc în creşe. Acest aspect nu poate decât să ne bucure, din două motive, în primul rând stabilizează demografia care scăzuse mult în ultimii 10 ani şi reechilibrăm balanţa de populaţie iar în al doilea rând suntem într-o criză a forţei de muncă cu precădere în domeniul construcţiilor şi cu atât mai bine că se întorc români care ştiu foarte bine o meserie”, spune primarul Mircia Gutău.

Nu doar la creşe, spune inpsectorul general al IŞJ Vâlcea, există un număr crescut de copii care vin din afara ţării, la toate ciclurile şcolare vin elevi din “Anglia, Italia sau Spania” care cer să fie echivalate cursurile de acolo.

“Se întorc românii este un aspect sau dacă nu se întorc aceştia preferă pentru copiii lor o şcoală din România. Şi nu este un caz pentru Râmnic şi în judeţ avem cereri de suplimentare a numărului de clase, cu elevi români care vin din statele comunitare”, spune prof. Andra Bica.

În Râmnicu Vâlcea toate unităţile şcolare au autorizaţie de funcţionare cu excepţia liceului de arte dar aici este o formalitate. Este liceul care şi-a schimbat sediul în acest an, dar locaţia nouă este tot o fostă şcoală, deci autorizaţia o va obţine în perioada imediat următoare.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *