Perişani, localitatea vâlceană de la 900 de metri altitudine, este prima “Ţară Românească” a României

Spunem că suntem undeva la marginea Muntelui Dacic, marginea de nord, la poalele Vârfului Omu. Nu, nu acel Omu, pe care toată lumea îl ştie.

Zâmbesc. Puţină lume ştie că, la capătul vestic al Meridionalilor, mai avem un munte cu acest nume – Omu. Un vârf aspru, plin de muchii tăioase, dur prin cristalinul său. Este Omu Coziei. Ceva mai mic, 1558 de metri. Dar este vârful care acum 1000 de ani, a fost străjerul Valahiei, aici, pe drumul Posadei, pe drumul istoriei

Un vârf absolut regal printre atâtea zâne, ciobani, sfincşi, urşi, sunt atâtea figuri de piatră pe care natura le-a dăltuit în Cozia.

perisani3Cozia este un masiv învăluit de legende şi mister, unele chiar din vremea cuceririi de către romani a vechiului teritoriu dacic. Acesta cuprinde o diversitate de microforme de relief, pe care le putem admira pe oricare din traseele alese pentru a pătrunde în acest areal cuprins, la sud, de Sălătrucel şi Băiaşu, la nord.

În aceste locuri, timpul a modelat roca muntelui, realizând un muzeu de forme din piatră pe cât de dese, pe atât de interesante. Sfinxul Coziei, Ciobănaşul, Haiducul, Înţeleptul, Dacul, Baba Coziei, Moş Crăciun, Ursoaica şi puiul etc. De asemenea, “Chipuri de piatră”, numite  “bulz”, apar ca stânci izolate, cu dimensiuni variabile, de la câțiva metri la zeci de metri.

Datorită multitudinii acestor forme de relief, unii geografi presupun că Muntele Cozia nu este altul decât străvechiul “Kogayon” al geto-dacilor. Denumirea masivului pare să sugereze acest nume amintit chiar de Herodot.

Aici se află localitatea unde toamna se termină cu sărbătorirea Posadei. Penttu că imediat vine iarna, prima dată în Vâlcea.

La poalele Omului, pe malul Băiaşului, se află Perişani sau Posada Valahiei, locul unde s-au născut Basarabii. Unde au condus primii regi – Miraslau, Seneslau, Tihomir şi Negru Vodă. Este primul regat de pe teritoriul actualei Românii. Este prima Românie.

Perişanii Vâlcii sunt, astfel, neoficial o primă capitală a statului valah de început de mileniu. Aici au fost primele formaţiuni statale constituite, Ţara Loviştei a fost prima ţară românească. Prima ţară, aflată de cavalerii maltezi în drumul lor, prima ţară, cutreierată de comercianţii mătăsii…

“Fără un interes propriu, spun că sâmbătă 19 octombrie, la Perișani s-au derulat evenimente înălțătoare, copiii școlilor din nordul județului s-au întrecut în concursul organizat pe teme istorice și geografice locale, cei mai buni dintre aceștia au fost și premiați, în intervalul orelor 11.00 -14.30 istorici de la diverse universități, profesori de geografie și istorie din județ, inspectori din inspectoratul județean școlar însoțiți de inspectorul general al acestei instituții au participat la dezbaterile istorice pe temele “Bătălia de la Posada din anul 1330” și “Perișani 1916 – Primul Război Mondial”.

Sâmbătă seara între orele 18.00 – 21.00, Centrul local de cercetași Posada din Perișani, ajutat de alte centre din țară au organizat festivalul cercetășesc ,, Perișani în lumina istoriei,, derulat pe insula Posada din centrul localității unde s-au aprins 6000 de lumânări pentru omagierea eroilor căzuți pe câmpul de luptă în localitate”, spune Ion Sandu, primarul din Perişani. 

Duminică 20 octombrie, timp de 2 ore, în Căminul cultural Basarab I din centrul localității, reprezentanți ai unor instituții județene și ai Arhiepiscopiei Râmnicului, mass-media, istorici, oameni de cultură și consiliul local împreună cu primarul localității au purtat discuții despre realizările administrației locale promovate în ultimii 15 ani la Perișani, dezbateri asupra istoriei locale.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *