Perişani devine nod rutier şi variantă de ocolire a Defileului Oltului
Acum peste 10 ani, când încă roboteam ca inginer pe şantierele Văii Oltului, Perişaniul era o fundătură, o localitate uitată de Dumnezeu, după un colţ de munte, pe unde se ajungea doar pe un drum prăfuit dinspre Cornet şi pe care nu avusesem curiozitatea să o vizitez.
Lucrurile s-au schimbat complet în această perioadă, Perişaniul fiind deja inclus în Programul Schi în România, asta după ce acum vreo 4 ani administraţia locală a identificat mai multe pârtii naturale pe versantul nordic al Coziei.
Perişaniul este legat direct de Valea Oltului, pe frumoasă vale a Băiaşului, musteşte de istorie, are unul din cele mai frumoase parcuri din mediul rural, are mai multe rezervaţii, cea de licheni de stâncă dar şi o uriaşă poiană a narciselor, aici funcţionează una din cele mai branduite ferme agro-zootehnice. Este locul unde deja se discută concret despre atestarea Posadei lui Basarab şi este pe cale să devină cel mai important nod rutier din zona Loviştei.
Se lucrează efectiv la drumul de legătură cu Berislaveştiul şi astfel în această vară, de la Râmnicu Vâlcea până la Perişani, pe ruta Dăeşti – Sălătrucel – Berislăveşti – Cornet se poate ajunge în 40 de minute. Dar nu înseamnă doar o scurtătură şi o variantă de ocolire a Defileului Oltului, ci înseamnă un nou drum montan care ocoleşte versantul Coziei pe la est, străbătând zone de un pitoresc aparte.
În afara acestui sector de drum, avem DN 7D care deja se află în ultima etapă de a deveni DJ 703H şi este drumul care leagă Vâlcea de Argeş. Aşadar, Perişaniul se consacră drept nod rutier şi dacă acum 10 ani era un punct mort pe hartă, el devine un pivot pe acest drum al cruciaţilor.
Deja aici funcţionează 2 pensiuni iar în acest an alte 2 urmează să fie inaugurate şi nu spunem decât atât: Perişaniul, localitatea aflată la cea mai înaltă altitudine (Mlăceni 1000 metri) este de departe un paradis montan, un loc unde aerul „curge direct din rai” prin spărturile cerului…
Liviu POPESCU