Perișani, comoara neștiută de sub pelerina Coziei
Masivul Cozia privește cu fața spre Vâlcea, zâmbește din timpuri străvechi peste acest frumos tărâm, închide ca o hiperbolă lanțul Făgărașului, scăldându-l în apele Oltului. Stă precum un cavaler medieval ca o protecție templieră a șiragului de comune care se înșiră cuminți până jos spre Dunăre.
Dar Cozia precum un cavaler are o pelerină, o capă care se întinde spre nord, apărând Țara Loviștei, protejând-o, păstrându-i frumusețea, tradițiile, farmecul, geografia unică. Aici se află Perișaniul.
Capitala lovișteană de dincolo de Olt, o axă care urcă în nori, care dansează prin munți, într-un balet absolut divin cu râul Băiaș. Acesta este Perișaniul cea mai înaltă comună din Vâlcea, unde omenii au contopit muntele, l-au țesut cu case și fânare, cu livezi și stâne, cu o întreagă poveste care se transmite din bătrâni, în bătrâni, din veacuri pe care doar în cărți la mai găsim.
O comună care se urcă pe spatele Coziei până aproape de metereze, curgând în zeci de cascade, în codrii file de poveste, printre trovanți și pâraie aurifere, printre colonii de licheni și zăvoaie unde joacă ielelele.
Perișaniul a fost amintit la Viena pentru prima dată când armata regelui angevin a trebuit să renunțe la extinderea sa peste Valahia. Iar Perișaniul este astăzi nobila localitate a Loviștei.
Comuna aşezată la cea mai înaltă altitudine de Vâlcea (900 – 1000 de metri), Perişaniul un important nod rutier, în Ţara Loviştei, va trebui să confirme în acest an că este o destinaţie turistică de excelenţă.
Edilul spune că anul 2022 este o provocare turistică pentru această zonă şi o provocare pentru Ţara Loviştei, de departe una „din cele mai frumoase depresiuni intramontane din România”.