Pericol de prăbuşire în Câmpul III sonde din Ocnele Mari

Miercuri seara se putea produce o nenorocire la Ocnele Mari, o catastrofă de proporţii, similară celei din 2001.
Asta, în Câmpul III sonde, în satul Lunca, unde pământul musteşte de saramură. Mai concret, miercuri după amiază, la gospodăria familiei Molodovan, s-a produs un accident. Doar vigilenţa celor prezenţi acasă a împiedicat pericolul care ar fi dus azi, din nou, la o catastrofă ecologică.
„Eram la serviciu când am primit telefon de acasă, unde se aflau toţi, copii, părinţi, sora. Era o urgenţă. Ce se întâmplase? Un vuiet care venea din toate părţile, mai rău decât un vânt, a început să se audă atunci când s-a întunecat. Câinii au început să latre. În doar o jumătate de oră, la sonda care se află la doar 30 de metri de casa noastră a ţâşnit, ca un vulcan, saramura. Un şuvoi uriaş, care arunca pietre şi saramură, de spunea bietul copil că sunt artificii. Fluviul de saramură a luat-o la vale spre casa mea şi a sorei. În câteva minute curţile au fost inundate, maşinile, toată soluţia ajunsese până la praguri”, spune Maria Moldovan.
După cele câteva momente de panică, familia şi-a revenit şi şi-a dat seama că situaţia se poate agrava în timp foarte scurt, mai ales că alte două sonde sunt în apropiere şi toate casele stau pe un uriaş tavan care se poate prăbuşi ca în 2001.
„Au fost sunaţi cei de la Minieră, care au oprit pe loc extracţia şi au venit de au remediat defecţiunea. Azi dimineaţă au pus griblură pe drum, drum care fusese compromis. Mama a ieşit cu o sapă şi a făcut un canal de evacuare a saramurii din curte. Dar, din punctul meu de vedere, nu este rezolvată problema. Stăm cu o bombă cu ceas sub noi. În case au apărut fisuri, eu am făcut un credit de 10.000 de euro pentru reparaţii. Nu ştiu ce va urma. Sunt, cel puţin aici, vreo 20 de case în zonă de risc. Repet, ferească Dumnezeu de o nouă tragedie ca cea din 2001″, mai spune femeia.
Să nu uităm
Orașul Ocnele Mari este amplasat în zona Subcarpaților Vâlcii, de-a lungul văii Pârâului Sărat, într-o depresiune străjuită de dealuri sub care se află un masiv de sare, a cărei exploatare se face aici de peste 2000 de ani. De la jumătatea anilor ’50, ca urmare a apariției Uzinelor Sodice Govora, s-a trecut și la sistemul de exploatare a sării sub formă de soluție saturată, cu ajutorul sondelor. În anul 1956, a fost inaugurat primul câmp de sonde care furniza materia primă necesară Uzinelor Sodice Govora. Ulterior, au fost date în exploatare alte trei câmpuri de sonde — II, III și IV.
După anul 2000, ca urmare a utilizării acestui sistem de exploatare a sării, a început fenomenul de prăbușire a cavernei subterane. Potrivit specialiștilor, situația de la Ocnele Mari a fost cauzată atât de configurația geologică aparte a zonei, cât și de exploatarea excesivă din anii ’70-’80, prin pomparea apei în subteran la presiuni nerecomandabile într-o zonă intens locuită. O soluție preconizată de aceștia a fost executarea unor lucrări de prăbușire controlată a cavernei.
Primele semne de surpare au apărut în septembrie 2001, când au avut loc revărsări din caverna cu peste cinci milioane de metri cubi de saramură din Câmpul II de sonde. Prima prăbușire în zonă a avut loc la 13 septembrie 2001, când, din caverna adâncă de circa 200 de metri, a ieșit la suprafață un jet puternic de apă sărată, din cauza căruia o parte din cele aproximativ zece hectare sub care se află caverna s-a surpat, formându-se un lac sărat. În urma evenimentului, 22 de familii au fost evacuate. Pe lângă aceasta, în zonă a început să apară și fenomenul de alunecare a terenului.
În cursul nopții de 21 spre 22 ianuarie 2002, în jurul sondei nr. 366, situată la 150 de metri aval de caverna existentă, s-a format o pâlnie de prăbușire cu diametrul de circa 15 metri și adâncimea de 8-9 metri. Fenomenul s-a agravat în 2003 și 2004. A urmat surparea sondei nr. 365 din Câmpul II de sonde de la Ocnele Mari, la 12 iulie 2004. Ca atare, s-a trecut la executarea unor lucrări pentru prăbușirea controlată a plafonului cavernelor rezultate din exploatarea sării.