Pentru prima dată, în 30 de ani, în Râmnicu Vâlcea, s-a produs un eveniment cultural-muzical de anvergură
Aproximativ 500 de vâlceni au participat vineri seara la prima zi de Constelații Rock. Un număr care pare mic la prima vedere, dar, având în vedere că municipiul nostru a fost ”educat”, timp de 30 de ani, cu manele, folclor obosit și pop periferic, numărul de 500 de iubitori ai muzicii rock este totuși bun; este un semn că această muzică poate prinde din nou rădăcini. Asta, dacă autoritățile locale și organizatorii evenimentului vor continua și vor permanentiza acest Festival, care, acum 40 de ani, punea Râmnicul pe harta orașelor nobile ale României.
Deși a început timid, la ora 17 nu erau decât 100 de participanți, numărul acestora a început să crească, astfel încât, la Antract, acesta a depășit cifra de 500. Este o cărămidă mică pusă la fundația educării unei noi generații, pentru că, spre bucuria mea, am văzut mulți adolescenți care au venit în grupuri la acest festival.
Am scris în materialele trecute despre căderea în mediocritate a acestui oraș, dar acum trebuie resetat modul de a aborda evenimentele de impact pentru municipiul nostru. Este o masă de tineri care are nevoie de astfel de evenimente, de o cultură în școli. Cei care doresc să aibă un oraș educat trebuie să înceapă un amplu proces prin care să putem cultiva bunul gust, abordarea cu seriozitate a viitorului acestui municipiu.
Pentru asta, Asociația care a construit acest festival nu trebuie să se limiteze la un simplu concert anual. Trebuie încurajați liceenii să creeze acolo, în mediul lor, mici huburi de muzică, să li se pună la dispoziție săli de repetiție. Trebuie ca fiecare școală să aibă un mic club de muzică, de teatru, de dezbateri. Trebuie identificați acei dascăli care vor să facă mai mult pentru adolescenți decât să le predea strict disciplinele din curiculă.
Avem vreo 3-4 licee cu blazon în Râmnic, aici trebuie interevenit și lucrat asupra personalităților adolescenților, directorii de școală trebuie să deschidă școala, să o pună în societate, să ofere timp pentru educație.
Dacă procesul demarat prin Constelații nu va continua în cursul anului prin acest tip de manifesări, dacă teatrele, Filarmonica nu interacționează cu școlile, cu societatea, nu vom reuși nimic. Orașul va continua cu manifestări culturale aflate la marginea mediocrității, de tip muzică pentru Ostroveni City.
Revenind, cei 500 de oameni care au venit vineri seara la Constelații Rock arată că orașul ăsta nu a murit cultural chiar de tot. Este un public ținut pe aparate de Aby Stage-ul lui Miță și de internetul muzical.
Depinde de cei care înțeleg asta: să nu ducă Râmnicul lângă Alexandria, ci să-l îndrepte spre Sibiu.
Liviu POPESCU