Pentru prima dată în 26 de ani, PSD deţine toată conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea
În judeţul în care traficul de influenţă a fost dictonul principal timp de 26 de ani, s-a constituit vineri o noua majoritate. Pe hârtie este o majoritate de conjunctură, una care să nu arunce Vâlcea într-un blocaj instituţional. Dar în realitatea este prima majoritate de stânga completă din istoria judeţului
Bun, dacă privim în profunzime, pentru prima dată, în istoria acestui judeţ, în esenţă, un partid are majoritate în cele trei funcţii şi ne referim la PSD. Pentru că, atât Constantin Rădulescu, cât şi Adrian Buşu dar şi Valer Tudor sunt la bază, prin structură, arhetip şi genă, produşi ai PSD. Restul, că pe hârtie apare ALDE sau PER, este doar o ghicitoare electorală, Rădulescu este PSD, Buşu a fost PSD până acum 2 luni, iar Tudor a fost PSD până acum 1 an.
Aşadar, PSD preia conducerea Vâlcii, într-un context în care după 26 de ani, cuvântul de ordine a fost traficul de influenţă, clanurile, familiile politico-administrative pe stil mafiot construite. Cât vor reuşi cei trei social-democraţi să facă o terapie acestui colţ frumos de Românie rămâne de văzut.
Am aflat zile acestea de la Remus Borza că în CET Govora există 32 de angajaţi care sunt membrii de familie – soţ, soţie, fraţi, cumnaţi, veri, fini şi nepoţi.
Altfel spus, aceasta este ecuaţia de facto a judeţului.
Vâlcea este un stat cu mentalităţi feudale, cu percepţii a unor stăpâni de clan, un fel de tătuci, mesianici, pentru restul universului, că s-au numit, Roibu, Bălan, Cîlea, Gutău, etc. În jurul acestor nume s-au învârtit peste 20 de ani clasa politică, administrativă, mass-media din Vâlcea. Pe o regulă a respectului atavic pentru diriginţii de judeţ. Oirce neutralitate sau opoziţie faţă de acest estabilishment era sortit pieirii.
Azi, Vâlcea se află după un cutremur, în care fostele repere nu mai au strălucirea de odinioară dar există încă pe rol.
Rădulescu, Buşu şi Tudor vor intra pe regula traficului de influenţă, vor facilita intervenţii la limita corupţiei, se vor implica activ în rezolvarea unor interese necurate, vor organiza colonii statale fidele, vor piramida o reţea bazată pe vasalitate, locotenenţă, ajutor reciproc avantajos financiar?
Noi sperăm să nu. Pentru că, nici unul dintre cei care au condus acest judeţ până pe 30 iulie 2016 nu a fost un lider coerent, unul de excepţie Nici Cîlea, nici Miţaru, nici Buşe, nici Păsat, nici Comănescu. Nu avem nimic cu ei, dar rezultatul guvernanţei lor este azi un judeţ sărac, fără investiţii, cu o corupţie la toate palierele, cu salarii mici, cu o cohortă de asistaţi social, cu o infrastructură extrem de proastă, cu familii de câte 32 de membrii angajaţi în sistem de tip feudal-fanariot dar şi cu migraţii masive ale tinerilor.
Depinde de cei trei lideri dacă vor continua acelaşi binom fanariot cu riscul prezenţei lui Kovesi prin judeţ, sau vor iniţia prima revoluţie a mentalităţilor. Le urăm succes!
Mihai IONESCU
Excelent!