Pentru Jaful de la Voineasa, liderii sindicali din România, într-o țară normală, ar fi fost închiși pe viață!

În anii 90, Ion Iliescu și FSN-ul le-au făcut un cadou nemeritat. Le-au dat pe tavă ”aurul” din acea vreme, din Vidra și Voineasa. Toate clădirile, hoteluri, penisiuni, moteluri, case de vacanță, restaurante. Da, un uriaș patrimoniu turistic a încăput pe mâinile unor criminali economici, unor odioși, unor fosile socialiste mizerabile.

Oamenii care au tocat frumoasele stațiuni Vidra și Voineasa.

Cele două zone s-au născut în anii 70, odată cu șantierele de pe Valea Lotrului, când toată albia râului plus afluenții au fost regularizați și s-a construit una dintre cele mai complexe amenjări hidroenergetice din România. Vidra – Ciunget.

Inițial, colonie muncitorească, ulterior au intrat în planurile lui Nicolae Ceușescu de a amenaja Olimpiada de Iarnă din 1994, prin redesenarea a alte trei microstațiuni pe malul lacului Vidra. Vidra și Voineasa erau în 1984 perlele turismului montan din România și se preconiza că prin domeniile schiabile realizate de jur împrejurul lacului ar fi urmat să devină cea mai mare stațiune de schi din Europa de Est.

Numai că politica de austeritate a regimului, coroborată cu declinul economiei au dus la abandonarea acestui plan.

După 1990, toate sindicatele din România au devenit, prin decretul lui Ion Iliescu proprietare ale microstațiunii Vidra și stațiunii Voineasa. Ultimul un cartier splendid din mijlocul localității.

De atunci începe dezastrul.

Sindicatele au supt cât au putut de mult din aceste construcții. Nu au investit nimic, ci doar au exploatat la greu. Și imaginati-vă, că până în 2004, adică 14 ani, au putu mulge fără nicio investiție. Atât de bine au fost cele două obiective realizate de au rezistat sub viol economic un deceniu jumătate, fără să fie schimbat un geam.

Apoi rând pe rând le-au închis. Azi, Bakhmutul arată mai bine. Sindicatele s-au jefuit pe ele însele, au distrus orice perspectivă de turism, au căpușat, liderii șmecheri și-au făcut alte cabane, în alte zone distrugând și pârjolind totul în Voineasa.

Au refuzat primăriei posibilitatea de a obține un fond de 5 milioane de euro pentru reabilitare și modernizarea stațunii,  au gonit anul trecut un om de afaceri care dorea să reînvie Vidra. Au creat o enclavă de mizerie.

Din fericire, stațiunea Voineasa s-a ridicat totuși, în jurul acestor ruine. Oamenii au ridicat pensiuni, hoteluri, au pus bazele stațiunii Obârșia Lotrului, Voineasa a renăscut treptat în ultimii 10 ani, în jurul enclavelor sindicale.

Primăria va depune pe POR inclusiv reabilitarea blocurilor din localitate, se lucrează la sistemele de apă și canalizare, Voineasa câștigă lunar un plus de turiști, în condițiile în care deține două zone putregaiuri pe teritoriu. Se face abstracție de ele. Eu le-aș închide cu garduri de sârmă și aș scrie: ”Atenție, Ghetourile Sindicale!”

Într-o țară normală liderii de sindicat erau la temniță, pe viață, de ani buni iar cele două obiective erau expropriate. Numai că suntem în România, în care toate guvernele au știut despre această cangrenă a Voinesei dar nimeni nu a ridicat un deget.

Că sunt sindicatele, care aduc voturi, care trebuie mângâiate pe cap. Cu parul și cu trotil, ar trebui răsfățate, spun eu iar lideriii arestați, judecați și condamnați pentru sabotarea economiei vâlcene.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *