Pelerin în Vâlcea de Nord – Titeşti sau locul de naştere al regilor Ţării Româneşti

Ţara Loviştei ascunde încă multe mărturii ale trecutului de glorie al poporului român.  Prin aşezarea sa, Titeştii pare să fie centrul acestei regiuni de geneză a neamului. La 1 km sud-vest de sat, în punctul „Gruiul Plăcintei” din „Dosul Dealului”, s-a descoperit o piatră paralelipipedică de dimensiunile 2m x 1,70m x 0,70m.

Pe latura de nord-vest a pietrei este săpată o cruce bizantină cu înălţimea de 40cm. Pe aceeaşi latură se află şi o inscripţie slavă dispusă pe trei rânduri. […] Cele trei rânduri de text au punctuaţie şi sunt precedate de câte o cruce reprezentând invocaţia simbolică, ceea ce ne determină să credem că este vorba de trei texte deosebite. […] După factura literelor celor trei rânduri din text, inscripţia ar putea fi datată prin secolele XII-XIV, urmând ca studiile ulterioare să confirme sau să infirme această ipoteză iniţială. […] Descifrarea textelor în întregime şi dublarea acestei munci de serioase cercetări arheologice poate duce la scrierea unor pagini necunoscute din trecutul patriei noastre.”

Se prea poate astfel, ca aici, la Titeşti, să fie leagănul naşterii marii dinastii a Basarabilor, locul de mormânt al primului rege valah – Tihomir Basarab. Tihomir Basarab, tatăl lui Basarab I, cunoscut şi ca Negru Vodă, este domnitor al actualei Oltenii, unii istorici spun că ar fi fiul lui Seneslau, cel care reuneşte ambele cnezate al lui Litovoi şi Seneslau.

De aceea, Titeştii, sunt locul de legendă al inimii Loviştei, localitate unde s-au găsit cele mai multe morminte ale cavalerilor cruciaţi, cele mai multe inscripţii cu crucea malteză. În mica localitate a Vâlcii, istoria musteşte de sub fiecare piatră.

O întreagă istorie a lăsat în urmă Titeştiul, istorie pe care nu trebuie să o ignorăm.  De ce Titeştiul? Pentru că romanii au fost primii care au înţeles geopolitic această zonă când au construit unul din cele mai mari castre din Loviştea. Ei au identificat culoarele de trecere ale posibililor invadatori, dinspre Câineni şi dinspre Argeş. Titeştiul a fost un fel de avanpost, care străjuia Loviştea.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *