Pelerin în Ţara Mărului – La pas prin Subcarpaţii Vâlcii, la Copăceni, pe malul Cernei

Am fost o zi prin Subcarpaţii Vâlcii, la marginea dealurilor care despart munţii frumoşi ai acestui judeţ unic de România, pe Valea Cernei în frumosul ţinut al boierilor Copăceanu. De cum intri în această agora sublimă, cu dealuri moi spre sud şi aprige spre nord, scăldate de râul care lasă în urmă Stâncoşii Vaideeniului, te cufunzi ca într-un solfegiu absolut, de parcă s-ar cânta Imperialul lui Beethoven de la Lăuşata şi până la Cernişoara.

Casele din Copăceni au magnolii roşii şi albe, sângerii şi grandiflore, au caişi şi cireşi în curţi, au vişini domneşti, au o sumedenie de narcise şi meri. Pentru că aia este Ţara Mărului. Cele mai frumoase mere ale României se nasc în primăverile Copăceniului şi pleacă să ducă aroma lor şi roua verii în toate colţurile lumii.

Am intrat smerit în această comună pe care în anii 70, regimul de atunci a transformat-o în minieră. Numai că nu a fost să fie dar acum Copăceniul se străduie să recapete un destin. Să pună în valoare culmile deluroase, livezile care au supravieţuit, ADN-ul absolut majestuos al localnicilor.

Copăceniul are un centru elegant unde funcţionează un centru comercial rustic, din lemn lăcuit, unde am băut o cafea şi am ascultat-o versul păsărilor din crângul din apropiere. O barză uriaşă a zburat pe deasupra şi oameni îmbrăcaţi în costum popular erau peste tot. Nimerisem în Duminica Tomii, la şezătoarea satului, moment de graţie unde copii, tineri şi înţelepţii bătrâni veniseră la distracţie.

Primarul Tâmplărescu i-a premiat pe adolescenţii comunei şi pe cei care au împlinit 50 de ani de fidelitate iar distracţia a început. Fete frumoase, tineri care flirtau, bunici care monitorizau toată scena, ţânci care se jucau.

Am uitat să spun, că, aici, la Copăceni am remarcat o eleganţă în tot.Case cochete, chiar şi cele care împlinesc centenarul, oameni, vorbă, există o calitatea a locului, poate şi de aceea belgienii s-au aşezat aici să facă afaceri. Pentru că cea mai mare afacere, cultura de măr este o intreprindere belgiană. Şi este doar una din afaceri. Mai sunt şi altele iar investiţiile publice sunt pe măsură, graţie unui parteneriat serios între Primăria Copăceni şi Consiliul Judeţean Vâlcea.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *