Pe urmele Lacului misterios din pădurile Zătreniului

Lacul din Săscioara mai este cunoscut cu numele de balta haiducilor sau Lacul Buții. Aici se întâlneau hoţii de drumul mare, care ţineau calea caravanelor ce veneau dinspre Tetoiu, Roşiile sau Zătreni. Lacul nu seacă niciodată.

Este acolo dintotdeauna. Deşi nu are izvoare, specialiştii spun că este format în urma scurgerii apelor de pe versanţi, relieful fiind sub forma unei căldări deluroase, şi atunci apele din sol ajung, graţie gravităţii, să formeze lacul fără fund.

Legendele spune că acum un veac locuitorii care ajungeau tocmai aici au avut mai multe vedenii, printre cele mai înfricoșătoare fiind niște „fecioare zănatice, cu ochii sclipind de puteri magice” care dansau jocul ielelor, înfăşurate în văluri transparente şi cu clopoţei la picioare, care-i prind pe cei ce se încumetă în adâncul cavernei și-i plimbă în trăsuri de foc, pe deaspura dealurilor.

Un lucru este cert, lacul nu seacă niciodată, nici chiar în verile toride, când temperaturile depășesc 30 de grade.

”Lacul îl știm toți flăcăii satului. Când mergeam la pădure, aici ne scăldam, prindeam pește. Este un lac frumos așezat, într-o zonă pitorească a comunei noastre și ne-am gândut chiar să facem o strategie prin care să-l introducem în traseu turistic. Mai ales că de jur împreujur există o vegetație deosebită, este locul unde animalele din pădure se adapă. Și are legendele lui și mai ales de pe vremea boierilor care au locuit în Valea Oltețului”, spune primarul Constantin Lițoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *