Pe-o lungă şi aspră şi stearpa sosea, în cimitirul industrial al Râmnicului, fu conferinţa PNL

Pe cel mai frumos Pământ din Univers, în cel mai frumos continent al Terrei, în cea mai frumoasă ţară din Europa, în cel mai frumos judeţ al României, la marginea celui mai frumos oraş din ţară, din cauză de Covid, precum în „Călăuza” lui Tarkovski, liberalii vâlceni au susţinut prima conferinţă de presă din Epoca Coronavirusului, epoca unde burka de pus la gură e accesoriu naţional, în locul iei. Iar partidul aflat la guvernare cu opoziţie pesedistă în parlament încearcă să menţină trendul şi valul să nu cadă cumva sub 30 de procente.

Aşadar, după acest intro balzacian, la marginea oraşului, unde măritul Roibu, cel mai bun manager de stat care a băgat un combinat în groapă dar a pricopsit lumea cu parlamentari şi senatori şi alţi monocefali vidaţi, unde aşadar Roibu, siamezul lui Bălan de la CET, voia să facă o fabrică de seringi, de au rămas până azi, doar gâurile în fund, din investiţie. Da, aici am fost aduşi, ba cu microbuzele Wise, ba cu maşina din dotare, jupâni şi jupâniţe ale presei locale şi din francize naţionale de presă, să ascultăm versul liberalilor vâlceni, printre triluri de privighetori, miros de fân cosit şi urme vagi de noroi de la grindina de ora 7, din zilele trecute

Am călcat cu atenţie printre firele proaspăt cosite de iarbă, printre furnici vesele şi harnice şi greieri leneşi (cum zice La Fontaine) care erau însă ocupaţi să-şi scoată apa din catacombe, Uneori, li se înfundau jupâniţelor flecurile în mâzga, în pământul sfânt al lui Ion al Glanetaşului, iar jupânilor li se punea bordură la botfori, cum o păţii chiar eu.

Şi în ordinea numerelor de pe tricou, printre triluri de privighetori, lângă boschetele industriei medievale, au vorbit mai marii descălecaţi ai liberalilor vâlceni.

Charismaticul lider la liberalilor vâlceni, na că mie place Buican (îmi pare rău Crişule şi dom Smeoreanu) a glăsuit primul. Mi s-a părut că a fost pentru dumnealui o conferinţă nu prea pe gustul său, deşi recunosc că şi eu poate aş fi preferat stâna de la Budeşti, unde are un grătar mişto (l-am văzut, sic!)

Toţi patru erau aşezaţi ca în clipul ăla final cu Antonescu şi restul guvernului, dar fără pălărie şi fără stâlp în spate. Hait, cam naturalistă comparaţia!

În fine, nu m-au ţinut picioarele şi m-am aşezat în prima căpiţă de fân gâsită în cale, rememorându-mi amintirile adolescenţei mele de noapte, când prin fânul cosit vara, nu stâteam chiar singur, ba chiar nu stâteam…

Dar, să revenim, Cristi Buican, de departe, om cu şanse la CJ Vâlcea menţionă că ultima mie de angajaţi calup ai Vâlcii au fost pe vremea imemoriabilului Păsat Vodă, în scurta domnie a sa, după decesul împăratului de roşu, Câlea, Atunci, când francezii care plătesc ca pe Valea Oltului, angajaţii, au poposit la Budeşti.

Vinovaţii, în viziunea lui Buican pentru dezastrul economic al judeţului sunt cei care compun alianţa binelului, recte Costi şi Mircia Adevărul este că feldmareşalul liberalilor vâlceni are dreptate că economia Vâlcii este minunată, deşteaptă şi devreme acasă, de mai are un pic şi dispare de tot, stomacul vâlceanului salariat mâncând mai puţin decât orice oltean de prin zonă, Vâlcea fiind cel mai sărac judeţ din Oltenia lui Muică Suntem Neam de Piatră.

Claudia Banu care se menţine e drept o femeie frumoasă şi elegantă, nu ai ce zice,.. rămâne totuşi o veşnică speranţă în politică vâlceană. Din păcate prea formală în discurs, deşi în vorbitul liber, e bestială, e tonică şi amuzantă (Nu în engleză!!!) Însă, atunci când e în faţa presei, o dă pe de astea convenţionale, de mai rău te enervează.. Oricum este net peste Cecilia, subiectul monden al zilelor trecute, blonda care a reluat o conferinţă, pe bază de emoţie, trac şi alte fiţe…..

Şi iar a cântat o privighetoare. Pasărea. Iar eu fumam privind clădirea urâtă al lui Roibu din era postsocialistă.

A vorbit şi Romulus. Ponderat ca de obicei. despre economie şi guvern. Guvern pe care, recunosc (iar îmi sare în cap Crişu şi Smeoreanu), eu îl susţin pe ici pe colo, prin părţile esenţiale. A reamintit şi faza cu creşterea economică de pe primul trimestru, anterioasă lui Arafat, Rafila, Despescu şi Bogdan (ăla cu surdo-muţii) şi….

tam tam tam……

Virgil Pârvulescu! Omul care se luptă cu Gutău de vreun an prin spăngi, prin văi, prin mii de baionete,, omul care deţine cel mai mare portofoliu de gălăgioşi de pe Facebook, omul pentru care useriştii lui Andrei sunt alungaţi de prin cotloanele opoziţiei.

Virgil, aspect impecabil, ţinută, scrobit, tip dandy, dichisit, elegant, ce mai… are clar pe vino încoa pentru damele din Vâlcea. Că doar e de la finanţe, ce pana mea! Aştia şi când ti-o trag îţi zâmbesc!

Virgil aruncâ din nou cu rechizitoriu pentru administraţia Gutău, administraţia aia care goneşte tinerii la Sibiu şi invstitorii dincolo de Topolog şi de Boiţa. . El, Virgil, zice că are cu ce, ştie cum şi că va face treabă, el va scoate Râmnicul din mâzga celui mai mic salariu per capita din România şi ne va duce pe culmile progresului, civilizaţiei, culturii. Să fie aşa zic şi eu, dacă va ajunge la primărie, că doară eu scrisăi acum trei zile că sunte fomiştii Olteniei, ca nivel de salarizare.

Privighetorile cântau, în zona asta industrială oribilă, de îţi venea să-i iei la palme pe toţi borfaşii care au dus Vâlcea la asemenea panormane/panarame de economie post socialistă.

S-au pus şi întebări, Buican al meu, fredonă şlagărul cu Prădulescu, Virgil cu cele 11 puncte (nu 14 ca aia a lui Wodrow Wilson), eu mă scarpinai pe un picior, unde o furnică găsise o cale de a cutreira tibia mea dreaptă. Şi mă tot întreb cât de repede intră CET în faliment, de merită să iau centrală pe gaze şi la apartament, ca să nu mă prindă iarnă cu ţurţuri la izmene.

Ne-am ridicat, am mers să bem apă şi cafea, am mai socializat cu liderii PNL, mai erau prin preajmă şi Flavius Vacaru şi Alexandru Părduţ. Buican rămâne un tip simpatic, Pârvulescu un dandy, Claudia o fată bună iar Romulus, mereu prea grav şi serios, de te întrebi dacă râde câteodată.

Am răscolit noroiul spre maşină, pe lângă microbuzele Wise, ale urmaşului Venericăi, băiat de comitet de altfel şi am purces fiecare la căşile lui. Eu cu lista de cumpăraturi în cap şi cu gândul, cum dracu îi spun eu muierii că am fost la o conferinţă de presă a PNL, plin de fân, însă pe turul pantalonilor şi pe spatele bluzei….Noroc cu pozele.

Liviu Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *