Pe drumuri de munte: Povestea Luncavăţului la Vaideeni…

În Vaideeni mereu ai ceva de văzut. În localitatea turistică, unde munţii sprijină casele, unde 2 râuri ies sălbatice de sub munte, în lumea neştiută a Căpăţânilor, aici, se află o adevărată strigare a naturii.

De la ultima casă, de fapt de la ultima pensiune pe malul stâng al Luncavăţului începe un adevărat drum al muntelui care urcă printre pădurile de fagi, urmând cursul cristalin al râului princiar sus, spre Nedeia. Este un peisaj absolut încântător, cu zeci de tufe de zmeur, unde spiritul muntelui creează biserici epocale.

Te opreşti sub umbra brazilor şi priveşti spre chei. Cascade care cad una peste alta, într-un frumos început de toamnă te încântă pe acest drum pe care acum îl ştiu doar căutătorii de afine, de mănătărci şi lemnarii.

Pentru că drumul arată impecabil, cei de la Romsilva au în program poate de departe cea mai importantă strategie, de a reabilita reţeaua de drumuri forestiere, crând implicit, facilitate pentru cei care vor să înainteze în inima munţilor.

De la lacul Balota, drumul urcă spre plaiul montan. Iar de aici, muntele îşi spune povestea, chei, cascade, torenţi şi pâraie, izvoare care se duc spre Luncavăţ, desenând o adevărată poezie pe drumul stâncos. Se merge printre zade, cele mai multe zade din Vâlcea, cred că aici le-am văzut.

De fapt tot Vaideeniul se află în proces de upgradare la nivel turistic. În această vară au fost căutate loturile din staţiunea Ursu – Ursuleţul, au fost zeci de turişti care au urcat prin Romani şi au coborât prin localitatea pastorală.

“Cred că în acest an am avut o prezenţă sporită de turişti. Fie sus spre Ursu, pe văile Luncavăţului şi Cernei. Există o cerere sporită pentru pensiuni. În următorii cinci an, Vaideeniul va deveni o staţiune turistică în toată regula. Asta depinde şi de noi care căutăm toate variantele pentru a finanţa lucrările de infrastructură, atât aici în comună, cât mai ales sus, la Ursu. Vise care păreau acum ani, uşor se traduc în realitate. Vaideeniul este deja o localitate naţională. Spun asta pentru că aici au venit din Maramureş, din Suceava, din Tulcea, din Constanţa. Au auzit de Vaideeni, au citit despre noi şi au venit să vadă Vâlcea de sub Munte”, spune primarul Daniel Băluţă

Vaideeniul este şi un teren virgin, care poate deveni locul ideal pentru turism, pentru că aici există şi cele mai frumoase trasee turistice – Cheile Luncavăţului, o vatră veche de păstori ardeleni şi mult pitoresc.

Vaideeniul, în felul acesta, nu doar că întregeşte salba turistică a Olteniei de sub Munte, dar o şi reîmprospătează, reînviind poveştile din Mărginimea Sibiului, aducând aerul de sus, de pe Căpăţânii, petalele florii-de-colţ şi doinele ciobanilor într-un spaţiu autentic românesc.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *