Pe 22 mai 2023, la Râmnicu Vâlcea vor avea loc alegeri pentru…Consiliul Județean și Primăria Râmnicului

Oficial, luni, au loc la Râmnicu Vâlcea, alegeri pentru directoratul Asociației de Dezvoltare ADI Salubrizare, o organizație din care fac parte toate primăriile din Vâlcea.

Teoretic, ar părea alegeri fără miză, vorbind despre șefia unei instituții ”civile”, care urmează să se ocupe cu gestionarea gunoiului din județ. În contextul în care după zece ani, groapa de gunoi de la Roești prinde contur iar prin vară ar fi terminată. Ar trebui să fie lansate licitațiile pentru operatorul unic etc.

Dincolo însă de această alegere ”civilă”, miza politică este una uriașă. Pentru că aceste alegeri vor desena harta electorală a Vâlcii. Vorbind de alegeri în care ambele partide mari își vor verifica loialitățile, politica de alianțe, orgoliile, este o luptă care va schimba cariere politice, care va da semnalul pentru anul 2024.

PSD îl are candidat pe Adrian Cosac, primarul comunei Vlădești. PNL îl are candidat pe Constantin Cîrstina, fostul primar al comunei Orlești. Așadar ambii primari vin din două comune dezvoltate. Dar nu asta e miza.

Miza este exact confruntarea între tabere. Matematic în Vâlcea avem următoarea geografie politică – PNL 47 primari, PSD – 36, PER – 5 și un Independent. Numai că asta e matematica, realitatea este cu totul diferită.

Adică la prima vedere, PNL nu ar trebui să aibă probleme, dacă luăm în calcul cifrele. PSD, PER, plus Independent nu fac scorul liberalilor. Numai că realitatea în teren este cu totul alta.

La doi ani de la alegeri, în cele două tabere există convulsii, la PNL, avem oficial trei primari care au declarat că nu mai sunt ”receptivi” la directivele politice, neofical numărul lor s-ar îndrepta chiar spre opt. Nici la PSD nu există o unitate și acolo ar exista deviaționiști (ar putea fi oficial, chiar 2) de la linia partidului.

Necunoscuta rămâne PER. Aici avem un primar din cei 5 care, oficial a anunțat că este aproape de PSD. Așadar rămân patru voturi care, la această oră, nu știm încotro se vor îndrepta. Primarii PER sunt în Silenzio Stampa.

Liderii PSD spun că PER va vota cu ei, liberalii la rândul lor afirmă același lucru.  Independentul de la Ionești (precum politica miniorităților din parlament) va trage acolo unde se conturează majorități clare.

Așadar, lucrurile sunt cam încurcate. Cu 24 de ore înainte de votul de mâine, se joacă. Ce va fi? PER va rămâne loial unei alianțe tacite cu PSD sau PER va merge spre PNL, cum există zvonuri pe piață?

Funcție de aceste orientări jocurile se vor creiona alegerile din 2024.

Dacă PSD și PER și ”migranții PNL” vor câștiga alegerile de luni, atunci ”celebra” Alianța a Binelui funcționează, Constantin Rădulescu va rămâne candidat la președinția CJ Vâlcea iar Mircia Gutău va fi candidatul alianței PER – PSD la primăria Râmnicului. La scorurile pe care le au în sondaje, cei doi își vor câștiga scaunele și vor menține probabil o majoritate în ambele foruri.  Victoria taberei PSD ar fi una umilitoarea pentru liderul liberal Cristian Buican, care cu majoritatea primarilor PNL, s-ar traduce într-o contestare la scenă deschisă. Adversarii săi din partid, recte, Pîrvulescu ar scoate capul, mai ales că acesta și-a anunțat candidatura la șefia PNL Vâlcea.

Nu PNL ar pierde alegerile de luni, ci liderul Cristian Buican, ar fi exact un vot de blam pentru politica lui în teritoriu. Ar fi sancționat pentru politica de alianțe, etc. Buican, moral, ar fi un învins. Iar Rădulescu, cu o minoritate electorală, ar fi câștigătorul de drept al acestor politici de alianțe.

Dacă însă PNL va câștiga alegerile cu voturile PER adăugate, scena politică se schimbă radical la Vâlcea. Foarte mulți primari PNL îl cer pe Gutău în această nouă formulă electorală iar votul de luni ar însemna sfârșitul oficial al Alianței Binelui și o nouă reconfirgurare politică PNL-PER la Vâlcea cu un tandem mult discutat de vreo 4 luni (Aurel Simion CJ – Mircia Gutău Primărie). Constantin Rădulescu ar fi marele învins al zilei de luni, Buican se revalidează în partid prin poltica de alianțe, își consolidează poziția de negociator și pleacă cu șanse pentru o majoritate anul viitor la alegeri, iar Pârvulescu va dispărea complet din peisajul pilitic. Cel puțin la liberali. PSD trebuie să-și recalibreze toată politica pentru anul 2024, pentru că rămâne singur în tranșee și, degeaba Rădulescu ar câștiga alegerile pe persoană, ar putea fi flancat de o majoritate ostilă.

Așadar, alegerile de luni sunt ”demo”, ”pilotul” serialului electoral din 2024 (un serial cu 4 episoade), în care PSD-PER sau PNL-PER pot oferi surprize în toate cele 4 scrutine.

Luni se joacă, se toarnă, se pregătesc decorurile pentru politica vâlceană din anul 2024.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *