Pe 13 august, Făureştiul devine puntea a 3 judeţe: Vâlcea, Olt şi Dolj, chemând sub steag toată suflarea oltenească

Stegarul din Făureşti… Este, poate, cea mai frumoasă istorie sau una din cele mai vechi ale acestui neam de valahi care au înnobilat pământul sfânt al Vâlcii.

Stegarul din Făureşti punea steagul pe cea mai înaltă colină a satului şi toţi moşnenii aprindeau flăcări pe fiecare deal. Fiecare deal avea o grămadă de lemne, dispuse ca pentru un foc în aşteptare. Moşnenii Buzeştilor, aşa cum sunt cunoscuţi de peste 1.000 de ani, aprindeau, la văzul steagului, flăcările, creând astfel o constelaţie de văpăi, aici, pe malul sudic al Olteţului.

Toate dealurile ardeau, iar femeile începeau bocetele. Era războiul! Vodă chema la oaste! Toţi bărbaţii în putere ai satului, cei de peste 16 ani, luau din magazii săbiile, scuturile, coifurile, suliţele şi plecau cu merinde la ei, cu lacrimi de la neveste, fiice, mame, la căpitanul de plai. Acesta îi strângea pe toţi din bazinul Olteţului şi îi trimitea la chemarea lui Vodă.

Steagul flutura în mijloc de sat până la finalul luptei.  Niciodată Făureştii nu au fost înfrânţi. Nimeni nu le-a luat pământurile, nimeni nu le-a ştirbit demnitatea. La Făureşti a existat cea mai mare şi mai puternică oaste de moşneni. Şi azi pământurile lor se întind în curele de-a latul, de la Olteţ şi până hăt, departe. Pământ primit pentru vitejia lor de la căpitanul de oşti al primului Vodă care a stăpânit această frumoasă Ţară Românească.

Făureştii sunt şi azi sub chemare de steag. Dar steagul veseliei, al reunirii, steagul Fiilor Satului. Pe 13 august se face adunarea. Cei peste 200 de fii ai satului, duşi în Germania, în Spania, Italia, Anglia sunt chemaţi acasă. Pentru a fi împreună cu familiile la o nouă sărbătoare milenară a chemării sub steag.

Mai mult, Făureştiul devine, pe 13 august, o punte cultural-sportivă şi artistică pentru 3 judeţe.

Edilul Marius Irimie spune că, de această dată, Făureştiul devine un ambasador al Vâlcii atât în sport, cât şi în artă. Uniunea Artiştilor Plastici din Craiova vine la Făureşti pentru cel mai important vernisaj de pictură – Pictorii din Valea Olteţului. Sunt creatori ai vieţii pe pânză, oameni cu har divin, născuţi aici, în Valea Loirei de Vâlcea, minunată vale a conacelor de pe Olteţ, iar boema Făureştiului se va reuni, pentru prima dată, cu boema Olteniei din Dolj şi Olt, într-o punte culturală care uneşte suflete şi culoare.

Sportul din 3 judeţe se întruneşte în competiţii sportive şi, pe 13 august, copiii şi tinerii din Vâlcea, Olt şi Dolj se vor întrece în minicampionate pentru a decide dacă Trofeul rămâne la Vâlcea sau pleacă prin restul Olteniei.

Artiştii, de la muzică pop-rock până la folclor autentic de Oltenia, vor crea decorul unei zile de chemare sub steag a făureştenilor. Şi ce este mai frumos decât să admiri frumuseţea iei româneşti purtate de frumoasele noastre oltence într-o paradă care aminteşte de dansul Ciuleandrei?

„Este prima chemare sub steag a fiilor satului. Să vină din lumea largă, din pribegie, pentru a ne reuni cu familii, într-o zi specială, o zi pe care o merităm o dată într-un an. O zi în care vom fi şi sportivi, şi pictori, şi muzicieni, dar zi în care nu vom uita că românismul de la Făureşti nu a putut fi învins niciodată într-o mie de ani. Steagul care a fost fluturat aici de familii vechi de stegari niciodată nu a fost lăsat jos”, spune primarul Irimie.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *