PDL Gorj cere demisia directorului Centrului ‘Constantin Brâncuşi’, în urma scandalului restaurării ‘Porţii Sărutului’

Organizaţia judeţeană a Partidului Democrat Liberal (PDL) Gorj a cerut, joi, demisia Adinei Andriţoiu din funcţia de director al Centrului de Cultură ‘Constantin Brâncuşi’, ca urmare a operaţiunilor efectuate la opera brâncuşiană ‘Poarta Sărutului’, monument care a fost afectat de spălările cu jet de presiune.

Preşedintele PDL Târgu-Jiu, Eduard Berca, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că opera a fost afectată iremediabil, motiv pentru care a cerut demisia Adinei Andriţoiu.

‘Personal, în momentul în care am constatat că se continuă bătaia de joc faţă de operele lui Brâncuşi, am mers acolo să văd ce se întâmplă. Ştiam foarte bine cum arată ‘Poarta Sărutului’ înainte şi când am văzut cum arată acum, am rămas consternat. De aceea, PDL Gorj solicită demisia din funcţie a directorului Centrului Brâncuşi, Adina Andriţoiu, care încă o dată şi-a demonstrat incompetenţa. Centrul Brâncuşi este o instituţie care mănâncă bani de la bugetul local. La acest centru nu este angajat niciun specialist. În situaţia în care nu va fi demisă Adina Andriţoiu, cerem demisia de onoare a conducerii Primăriei Târgu-Jiu, a celor care răspund de Centrul Brâncuşi’, a precizat Eduard Berca.

Totodată, acesta a solicitat Primăriei Târgu-Jiu, printr-o cerere depusă pe Legea 544, să îi fie prezentate contractele încheiate între Centrul de cultură ‘Constantin Brâncuşi’ cu societatea Aqua Polaro SRL, firmă despre care Berca a declarat că deţine informaţii că a spălat ‘Poarta Sărutului’, deşi trebuia să efectueze doar o operaţiune de desprăfuire: ‘Avem imagini cu Poarta Sărutului care este spălată, imagini care nu ne fac deloc cinste. Cunosc sistemele de spălare, chiar dacă diuza respectivă era de nu ştiu câte atmosfere, a fost spălare sub presiune’.

Recepţia tehnică a lucrărilor efectuate la ‘Poarta Sărutului’ trebuia să fie semnată în data de 24 octombrie, însă proiectantul Dorin Dănilă a refuzat să semneze documentele, pe fondul neînţelegerilor cu comisia de recepţie. El a declarat că nu a fost chemat la licitaţia pentru desemnarea firmei care a efectuat reabilitarea monumentului şi nici nu ştia că au început lucrările. Dănilă a punctat că, din cauza spălării cu jet de apă, acţiune ce s-a derulat fără aviz, ‘Poarta Sărutului’ s-a îngălbenit.

Prezent la Târgu-Jiu sâmbătă, 26 octombrie, premierul Victor Ponta a declarat că va plăti cu bani de la Guvern o comisie formată din specialişti din Franţa şi România, care să analizeze dacă lucrările de reabilitare efectuate la Poarta Sărutului au fost realizate corespunzător.

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a alocat aproximativ 370.000 de lei pentru realizarea proiectului de restaurare şi conservare a operei care face parte din Ansamblul Monumental ‘Calea Eroilor’.

Potrivit institutului, lucrările care au fost executate la ‘Poarta Sărutului’ au inclus înlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidare şi hidrofugare.

‘Poarta Sărutului’ a lui Constantin Brâncuşi reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente din România, reabilitarea acestuia constituind, în 2013, o prioritate pentru INP în vederea depunerii candidaturii Ansamblului monumental de la Târgu-Jiu pentru includerea în patrimoniul UNESCO. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *