Păuşeşti Otăsău, această frumoasă localitate voievodală

Păuşeşti Otăsău este povestea unică a unui râu domnesc, un râu care începe în zona sfântă a Liturghiilor Sfinţilor Părinţi şi se termină lin spre marginile Depresiunii Horezului.

„Dacă ar fi să renasc”, spune Sima Ion, „aş alege tot Păuşeştiul. Şi am umblat, am fost în toată România şi pe aici, prin colţuri de Europă. Dar la noi, la Păuşeşti, este altceva. Greierii de vară, dovleacul umflat printre vrejuri, râul ăsta domol şi misterios…”

Aşa este. Păuşeştiul este comuna domnească, una voievodală, cu legende şi poveşti, cuprinsă între Destinul Istoriei şi prezentul în care crizantemele îşi fac loc să iasă acum spre toamnă, prin grădinile care vin de la Cernelele până aici, spre dansul Horezului.

Aici, de la Valea Pietrăreştilor, spre  Govora de sus, timpul atinge clipe ale unei punţi care vine dinspre zona monahală spre agitaţia târgoveţilor de sus, de la Pietrari.

Păuşeştiul începe ca o adiere de vânt şi se termină ca o armată în atac. Este o dinamică pe care noul primar, Cătălin avanAvan, a impus-o de multă vreme. Acum ştie că misia lui este de a puncta, de a fixa pe hartă, între repere cardinale, localitatea voievozilor, Păuşeştiul.

Doar aici, în timpuri vechi, doi regi au creat un loc de frumos, eternitatea izvorâtă prin aluniş, poezia smulsă undelor râului princiar. Acesta este Otăsăul.

„Sunt multe de făcut în această localitate, punte monahală între est şi vest, o comună pe care totdeauna am respectat-o, pentru că are un soi de oameni cu o aristocraţie prinsă în ADN-ul lor. Avem o obligaţie pentru locuitori. Vor avea drumuri, vor avea utilităţi, vom face tot ce ne stă în putinţă ca, la Păuşeşti, să vorbim de un grad de urbanizare”, spune Cătălin Avan.

Când pleci din Păuşeşti Otăsău, ieşi ca dintr-o biserică a timpului. Relaxat, cu un zâmbet în interior, cu un Dumnezeu la piept. Şi cu sceptrul regal în suflet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *