Păuşeşti Măglaşi, prima localitate eco-village din Vâlcea

Măglaşii sunt un mic orăşel cu o mică industrie, cu multe case noi, cu drumuri care duc spre pădure, cu miros de fân cosit pe dealuri. Măglaşii au fost de altfel primii lucrători cu simbrie la ocnele de sare. Erau plătiţi funcţie de “măglaşă”, unitate de măsură folosită pentru a cântări sare pe care minerii o extrăgeau.

Păuşeşti Măglaşi se întinde pe este pe axa care vine dinspre Stoeneşti, dinspre Râmnic şi de sub muntele Căpăţânii, o localitate unde este multă linişte, unde stelele sunt curbate pe cer şi unde oamenii au în ADN-ul lor sacrificiul celor care au vrut să aşeze aici, poezia vieţii lor, pentru că, într-un colţ al casei aveau icoana şi în alt colţ bulgărele de sare.

Anul 2019 este un nou punct de referinţă aici la Păuşeşti. Vor continua investiţiile în infrastructură (drumuri, poduri, trotuare, parcuri) şi se aşteaptă dezvoltarea agro-turismului pe drumul Mănăstirilor Olteniei de sub Munte, drum care începe aici şi se termină la Hurezi. În afara acestor investitii  se lucrează la reabilitarea Şcolii Valea Cheii, un proiect de 700.000 lei, reabilitarea interioară a Dispensarului medical, în valoare de 10.000.000 lei şi patru kilometri extindere reţeaua de apă, investiţie ce însumează 15.000.000 lei. Aceste trei proiecte sunt finanţate prin PNDL.

În afara acestor investitii publice se lucrează la un spital privat modern. Lucrările au fost deja demarate  şi astfel în maxim 2 ani, la Păuşeşti Măglaşi, vom avea un Spital Modern, o investiţie privată, unitatea sanitară fiind finanţată de un investitor străin. Acesta se va afla la 10 km de Râmnicu Vâlcea.

Păuşeşti Măglaşi este una din comunele verzi ale judeţului Vâlcea, primarul Alexandru Dediu ţinând mult la acest aspect al salubrităţii localităţii.

AP

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *