Păuşeşti este perla Otăsăului: parcuri, pârtie de schi, drumuri asfaltate, investitori privaţi

Frumosul tărâm al Otăsăului, râu care se rupe din creasta Căpăţânilor, dezvoltă până la împlinirea sa în apele Bistriţei, o fărâmă a Olteniei de sub Munte. Un teritoriu legendar, plin de basme, legende, cucernicie, un ducat adevărat care se întinde aici, în Depresiunea de excelenţă a Horezului.

Un arhipeleag de localităţi, cu case mari împărăteşti, cu păduri care se leagănă pe maluri de ape, Cu fagi uriaşi, brazi de pastel, carpeni şi paltini care păstrează parfumul serilor de vară. oferind răcoarea unui august liniştit, aici la Vâlcea.

Pe malul Oătăsului, un compozit de legende şi tradiţii, de cum laşi de o parte şi de alta cărăuşii Pietrarilor şi ai Bărbăteştiului, apare în frumos dans, pe ambele maluri, comuna urbanizată a Păuşeştiilor. Veche aşezare boierească, cu jupâni şi jupâniţe frumoase, cu păstori şi forestieri, pe vremuri, cu multe flori de crin acum printre garduri, cu sunet de greieri şi cu motani tolăniţi, pe bănci la porţi, aşa se prezintă azi, Păuşeşti – Otăsău. O localitate cu preţenţii, o localitate imediat lângă paralela 45, pe muchie subcarpatică, O localitate unde lucrurile sunt frumos rânduite, precum un mic burg al valahilor de secol XIX.

Administraţia Avan a impus un ritm accelerat de dezvoltare, mizând pe investiţii în drumuri, utilităţi, educaţie şi sănătate, premise clare pentru ca societatea să dea înainte, satele să se repopuleze,

„Lucrurile trebuie tratate nu pompieristic. Nu să faci ceva doar ca să fie făcut. Să bifezi un lucru în grafic. Mai bine nu te apuci. Orice etapă trebuie să o pregătească pe următoarea. Iar dezvoltarea Păuşeştiului trebuie să aibă din fiecare domeniu câte ceva. Noi nu am avut un buget mare şi ne-am drămuit din ce resurse am reuşit să avem să punem lucrurile la punct. Să punem asfalt, acolo unde era noroi, să ridicăm din ruină şcoli care erau iremediabil pierdute. Un drum trebuie să dureze cel puţin 10 ani. Drumul pe care acum îl finalizăm, spre Şoriceşti, are ziduri de sprijin, rigole, strat de asfalt. Intabulăm acum încă 15 km de drumuri săteşti pe care vrem să le facem ca la carte. O localitate fără reţea de drumuri moderne nu a trecut secolul. Vedem ce axe sunt pe noul exerciţiu european, ce programe guvernamentale vor fi lansate, lucrăm aici, cu o echipă profesionistă la nive de proiecte”, spune Catălin Avan, primarul din Păuşeşti

Edilul se mândreşte cu una din cele mai moderne şcoli din Vâlcea, la reabiltarea căreai a contribuit personal. .

„A început această nenorocită de pandemie care a dat viaţa peste cap. Dar atunci copiii au fost trimişi acasă, unde m-am ocupat personal să nu cumva să nu aibă tablete şi acces la internet, deci în acel moment am intrat la reabilitarea completă a şcolii de la Șerbănești. Unde pot să mă laud că este una din cele mai moderne din Vâlcea. Şcoala beneficiază de încălzire prin pardoseală, gresie, faianţă, în toate sălile de clasă, un covor special în sala de sport, acoperişul este cu totul nou, Fiecare clasă are table inteligente, proiector. Valoarea totală a investiţie a fost de 150.000 ron. Ştiţi cine a lucrat efectiv aici? Primarul şi salariaţii primăriei, după program. Plus cei de la 416. O muncă pentru şcoală. Eu spun că asta este o mulţumire sufletească”, a completat Avan.

.Şcoala a fost deja aprovizionată cu lemne pentru iarnă, din pădurea proprie a comunei.

Şi asta nu e tot, la marginea localităţii, primăria lucrează la un complex turistic de agrement, unde funcţionează o pârtie de schi, iluminată, sunt deja montante foişoare, iluminate, urmează a fi amenajate alei, plantată vegetaţia, terenuri de sport. Zona este deja un loc unde tinerii se întâlnesc seara, unde după pandemia, Primăria Păuşeşti Otăsău are în proiect să organizeze eveniment iar treptat cătunul din apropiere să poate germina agro-turism.

Şi această este doar o parte din povestea localităţii aflată lângă drumul reginei, o comună cum am spus, nobilă, pe care Otăsăul şi-a adăugat în periplus său, ca pe o perlă, a frmoasei Oltenii de sub Munte, din cel mai frumos judeţ al României.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *