Patriarhul Iustinian Marina a slujit la Biserica ciobanilor ardeleni din oraşul Băbeni

De multe ori în cuvântările sale, Patriarhul Justinian Marina evoca cu multă nostalgie şi bucurie amintiri din perioada în care a slujit vreme de 8 ani ca preot în comuna Băbeni, din judeţul Vâlcea. De aceea, pentru vrednicul de pomenire Patriarh Justinian, Parohia Băbeni a fost „altarul cel dintâi” unde şi-a început „ucenicia de slujitor al Domnului”. Lucrarea pastorală pe care preotul Ioan Marina a dezvoltat-o în vremea sa este continuată astăzi de către alţi preoţi, chemaţi, la rândul lor, să fie ca nişte „patriarhi” în slujirea din parohia lor.

Tânărul teolog Ioan Marina, după terminarea studiilor seminariale la Râmnicu-Vâlcea în anul 1923, a fost învăţător în satul Olteanca, din comuna vâlceană Glăvile, apoi, din anul 1924, învăţător în localitatea Băbeni, tot din judeţul Vâlcea. În acelaşi an, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Băbeni, unde a slujit vreme de 8 ani la trei biserici, într-o localitate care în perioada interbelică avea 863 de familii și cuprindea 5 sate: Ungureni, Români, Bonciu, Râioasa şi Valea Mare. 

Locaşul de cult de astăzi al Parohiei „Buna Vestire”-Băbeni I a fost biserica parohială în care vrednicul de pomenire preotul Ioan Marina, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a slujit timp de 8 ani. Înaintea acestei biserici a fost una de lemn, dar temelia bisericii de zid a fost pusă în anul 1836 de locuitori originari de peste munţi, anume Jina. „În anul 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, trecând către Mănăstirea Hurezi, impresionat de credinţa locuitorilor care începuseră o construcţie de asemenea amploare, ar fi dăruit o sumă de galbeni pentru finalizarea lucrărilor. Potrivit tradiţiei orale, de la bătrânii satului am aflat că el ar fi făcut următoarea observaţie: «…de ce v-aţi apucat să faceţi o clădire atât de mare, când noi nu avem spitale şi şcoale», lucru consemnat şi în însemnările lui D. Butoescu, fost notar și primar în Băbeni. Modelul după care s-a construit biserica a fost cel al Mănăstirii Bistriţa. Multă vreme acestei biserici (din Băbeni, n.n.) i s-a spus «Mănăstirea», atât pentru asemănarea cu Mănăstirea Bistrița, dar și pentru că era cea mai mare din împrejurimi.

Anii au trecut, la fel şi generaţiile, însă amintirea vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina a rămas vie pe meleagurile vechii Parohii Băbeni, azi oraş, iar preoţii slujitori din cele trei parohii în care a slujit Patriarhul Justinian Marina îi păstrează memoria şi îi continuă lucrarea pastoral-misionară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *