Partidul domnului Cioloş a fost invadat de Khmerii Roşii

„Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunțării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparțină unui om, trib, neam sau corporație, vom reuși să conviețuim armonios pe planeta Pământ. Eu am încredere că acest lucru se va întâmpla în timpul vieții mele”, a comentat Oana Maria Bogdan, care este membru în Biroul Național al PLUS.

sau

„Odată ajunşi la putere, Khmerii Roşii au pus în aplicare un program radical, închizând şcoli, spitale şi fabrici, abolind sistemul bancar, financiar şi, inclusiv, moneda! Au confiscat toate proprietăţile private şi au mutat un mare număr de cetăţeni din regiunile urbane la ţară pentru a-i obliga să muncească în societăţi agricole, rurale, în natură”, (Istoria Khmerilor Roşii)

Teoriile doamnei Oana Maria Bogdan nu sunt noi, ele au fost promovate de Karl Marx în  societatea viitorului dar şi în prima carte despre comunism Utopia, a lui Thomas Morus. Indignat de tulburările populare, de inegalitatea şi de mizeria ce domneau în Anglia, Morus creează o comunitate ideală în care oamenii trăiesc într-o  egalitate socială şi politică, unde sunt promovate valorile păcii şi toleranţei.

Pentru Thomas Morus, „cetatea Utopiei” era o insulă, o societate izolatã, ale cărei moravuri nu au fost alterate de „substanţa rea” a instituţiilor de pe continentul european. Astfel, societatea garantează cetăţenilor insulei fericire, egalitate şi dreptate absolută. Comunitatea se bazează pe abolirea proprietăţii private şi instaurarea proprietăţii comune, munca este obligatorie pentru toţi locuitorii, iar statul este cel care reglementează producţia şi consumul.

Aşadar, se poate justifica, cel puţin parţial, de ce Thomas Morus este considerat un precursor al comunismului. Utopia lui Morus instituie o nouă direcţie în gândirea social-politică − socialismul utopic − reprezentând în acelaşi timp „un element nou în istoria reflecţiei sociologice”. Ideea fundamentală, cu adevărat revoluţionară, exprimată poate cel mai clar din toată literatura socialismului utopic, este importanţa faptului că statul trebuie să devină un „stat al obştii”, iar acest lucru nu va putea fi posibil atât timp cât domneşte inegalitatea socială. Pornind de la această premisă şi întemeiată pe acest principiu, viziunea lui Morus asupra societăţii utopienilor va întemeia o direcţie edificatoare în dezvoltarea socialismului utopic; acesta rezervă statului un rol cu totul deosebit în reglarea conştientă a vieţii cetăţenilor, rol ce decurge din faptul că întreaga societate este concepută ca o unitate economică.

Ca un vechi conservator, eu personal, declin oferta politică „trăznită” a domnului Cioloş, paragrafe pe care le găsesc şi la USR, din păcate. Salut totodată dezbaterea publică pe care TSD o face privind prostituţia şi drogurile uşoare (deşi ar fi trebuit să fie temă USR) şi spun că o astfel de societate inspirată de domnişoara de la PLUS este prea devreme ca să fie aplicată.

Da, cu siguranţă acolo ne vom îndrepta, dar nu în acest secol, ci poate într-un secol care începe cu 23…, atunci când tehnologia va fi atât de consacrată încât filmele sf pe care le vedem acum pe Netflix vor fi fapte de viaţă.

Până atunci a gândi o astfel de societate ca a domnişoarei Bogdan, nu face decât să mi-l aducă pe Pol Pot mai aproape decât navele spaţiale şi cyborgii din viitor.

Până atunci, să ne ferim de kmerii roşii chiar dacă par albi, strecuraţi prin Nirvanele şi Shambalele politicii de partid.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *