Partidul care nu intră în turul 2 (PSD sau USR) va dispărea definitiv din prim-planul scenei politicii

Alegerile prezidenţiale din noiembrie vor decide polaritatea politică din următorii 8 ani, cel puţin. Mă refer la binomul politic, cei doi adversari care vor ocupa ringul de dans la locale, generale etc.
Cum PNL este sigur prezent în turul al 2-lea al prezidenţialelor, numai ceva care să zguduie din temelii funcţia actualului locatar de la Cotroceni ar produce surprize, turul 2 este râvnit la această oră de PSD şi USR. Mai exact de candidaţii celor 2 partide.
De fapt se joacă paradigma politică a viitorului, după alegerile prezidenţiale scena viitoarelor confruntări va fi una PNL Vs. USR sau rămânem cu clasica luptă PNL Vs. PSD.
Care dintre cele 2 partide are cele mai mari şanse de a intra în al doilea tur?
La prima vedere, judecând prin prisma rezultatelor din mai, USR este favorit pentru a juca finala. Chiar cu o mică şansă de o câştiga, cel puţin matematic. USR deţine votul oraşelor mari, are o pondere uriaşă în Transilvania, pleacă favorit pentru a câştiga Bucureştiul iar la Cluj, ne aşteptăm anul viitor la o confruntare de campionat Boc – USR.
Este un partid odihnit, fără personaje compromise şi un puternic canibal al PNL-ului, pe segmentul bruxellist. A avut până în prezent teme predilecte cu accent pe justiţie şi deţine monopolul electoratului tânăr cu vârste între 20 şi 30 de ani şi cu un venit de cel puţin 1000 de euro, în mediul privat. Liderii USR, chiar dacă nu au notorietate, se identifică cu electoratul de mai sus, cel puţin la nivelul/stilul de viaţă. Propune o reformă a statului şi a mentalităţilor, mai puţin accent pe clişeele tradiţionale. Aici poate întâmpina un dezavantaj, neputând să fie asimilat în zona rurală şi a oraşelor mici, ceva mai conservatoare şi mult mai sferice.
Alte dezavantaje ţin de o imaturitate politică, nu au abilităţile de a negocia şi par inflexibili pe acest palier. Au mai multe convulsii în interior, nu par a fi un bloc monolit şi au încă aşteptări neonorate în rândul celor care i-au votat emoţional în mai. Au schimbat total însă retorica, de la agresivitatea cu care erau cunoscuţi pe internet, acum abordează o latură aristocratică, un discurs şlefuit, fără excese şi care nu mai aminteşte de radicalismul din ultimii 3 ani. În realitate ei sunt artizanii revoluţiei electorale anti-PSD şi nu PNL-ul lui Orban.
PSD. Un partid care sângerează şi care a stat prea mult în mediocritatea promovată atât de agasant de gaşca Dragnea & Co. Este însă un partid mare care a reuşit în câteva rânduri să renască, după guvernări de dreapta dezastruoase. Încearcă acum să se remonteze pentru ultima bătălie decisivă din viaţa lor, renunţând din mers la toate defectele care l-au dus la marginea prăpastiei. Duce o lipsa cronică de lideri, pare că se adaptează potrivit feed-backului civic. Nu ştim însă căt de târziu şi ireversibil este acest proces. Are avantajul geografic, este răspândit până în toate capilarele României şi cu precădere în zonele conservatoare. Pierde biologic o categorie de electori şi încearcă să se orienteze spre angajatul din mediul public. Printre avantaje pot fi anumite realităţi economice şi un plan amplu de investiţii publice sub diferite programe care au schimbat în bine comunităţile mici. Însă capitolul comunicare şi modele de politician sunt handicapuri totale. Actualul lider nu coagulează şi se dă senzaţia că nu este susţinut din interior în lupta care urmează. PSD joacă mai mult pe apărare, pe defensivă, încă nu s-a trezit după alegerile din mai.
Bun, aceste două partide îşi decid soarta şi viitorul politic în toamnă. Cel care pierde pleacă acasă de pe scena politică. PSD s-ar putea pulveriza, ample calupuri putând fi preluate de Ponta sau de PNL, rămâşiţele putând forma un grup suveranist de maxim 15 procente, în ecosistemul Pleşoainu, Cumpănasu etc. Scena politică va fi preluată de PNL şi USR iar dacă USR ar câştiga prezidenţialele, vom avea un an 2020, extrem de interesant, pentru că victoria din toamnă a USR le-ar prevesti pe celelalte din anul următor.
Dacă PSD intră în turul 2, USR se va stinge, aura lor va fi diluată, PSD chiar dacă nu câştigă alegerile prezidenţiale (nu ar fi o premieră), reintră în joc şi ar reîncepe refacerea cioburilor de după alegerile din mai.
Aşadar, alegerile din noiembrie, sunt pe viaţă şi pe moarte pentru PSD şi USR.
Liviu POPESCU