Partidele încremenite şi omagiate în fruntea statului sunt cele mai vulerabile la corupţie, vezi cazurile PDL şi PSD
Cu cât un om rămâne etern într-o funcţie, cu cât un partid se perpetuează la putere, cu atât corupţia, precum un virus, se împlântă adânc în osatura acestei organigrame. Partidele devin cleptocraţii, nomenklatura se feudalizează iar indivizii rămân baroni. Care, cred că dacă mituiesc mai multe categorii sociale şi profesionale (inclusiv presa) îşi vor perpetua funcţia la nesfârşit.
De aceea, democraţia rămâne cel mai curat şi terapeutic mod de a însănătoşi corupţia, prin simplu fapt că propune votul şi lasă naţiunii dreptul de a eradica funcţiile eterne. Iar statul de drept pin braţul armat al justiţiei, de a suplini acolo, unde omul nu poate schimba o stare de fapt.
PSD şi PDL sunt cele două exemple de partide pline de corupţie, cele două partide stat, partide care au stat la putere timp îndelungat, suficient pentru a-şi înfige rădăcini puternice în solul administrativ, cele două partide cancerigene care au fost măturate de valul democratic în România, de după anul 2000.
Nu putem analiza anii 90 – 2000, anii bişniţei politicii româneşti, deşi marile tentacule sau germenele mafiei României, s-au sădit în aceşti primi 10 ani. PDL şi PSD fiind două partide născute din acelaşi sâmbure şi, chiar dacă politic identitar au mers antitetic, baza, resursele umane au fost aceleaşi. Eu au creat, precum Cain şi Abel, o serie întreagă de generaţii care au acaparat statul român.
De ce nu şi PNL? Nu a avut vreme, PNL a stat la putere din 2000 până în 2020, maxim 4 ani, doi ani cu PDL şi 2 cu PSD, în USL.
Nu a avut timp să-şi consolideze o mafie, nu că ar avea un ADN diferit, prin multe judeţe ale României, mai galbene la contur, există mici boiernaşi liberali care promit să ajungă într-un viitor nu prea îndepărtat un fel de oprişeni sau bădălăi.
Aşadar primul partid care a născut primii Naşi, a fost PDSR-ul lui Năstase, prima era a baroneţilor, întreruptă brusc de PDL-ul lui Băsescu. PDL a fost primul partid „modern” de tip stat, care a construit o ciupercă, o cupolă, promovând prima mafie administrativă. PDL nu a înlocuit însă baronii PSD, dimpotrivă, a conclucrat cu ei. Alianţele politice locale niciodată nu s-au făcut pentru interesul cetăţeanului, ci pentru interese de grup.
Numirile în toate funcţiile şi instituţiile au fost strict politice, ca şi acum, se pare. Oameni paraleli cu domeniul sau vag tangenţial ajung pe funcţii. O funcţie primită de la partid, dar o funcţie care promovează naşi, tutori ai corupţiei. Liviu Pop nu e caz singural, cum nu e nici Sorina Pintea. Sunt funcţii care au dus la promovarea celor mai balcanice metode de vieţuire a statului, acompaniat de presă de curte. O presă care prin ode şi omagii s-a aşezat la cheremul tuturor baronilor de judeţ şi din judeţ (preşedinti, directori de instituţii, de şcoli, de licee, primării, deputaţi).
„Cel mai bun primar, cel mai destoinic director, Prinţesa Războinică, marele, magisterul, minunatul, fantasticul, unicul, Mesianicul, olimpianul, cel mai tare, cel mai inspirat lider”, sunt o serie de omagii care au plăcut acestor corifei din adminsitraţie care au crezut că, împrăştiind mărunţiş pentru aceste solfegii ei capătă imunitate şi primesc ce li se cuvine, putând face orice.
S-au creat bule în care fiecare s-a crezut un Dumnezeu, poza lui pe prima pagina, a fost un adevărat Tajmahal…
Numai că nu au ştiut un singur aspect, cu cât oamgiile sunt mai pronunţate, cu atât imaginea lui păleşte şi la primul vot omagiatul va dispărea. PDL şi PSD au adorat acest mod de a trăi politic şi administrativ
Primul nu mai există, al doilea partid este pe fărăş. PNL dacă nu înţelege acest lucru, mai ales că are şanse pentru a se înşuruba la putere câţiva ani buni, va fi al treila partid care va completa destinul pustiit.
Presa? Presa dacă nu înţelege că omagiind un muritor care vremelnic ocupă o funcţie, îşi pierde credibilitatea, va dispărea odată cu muritorul….lăudat.
Liviu POPESCU
Concluzia după primul rând citit. Ar trebui să vină USR. Destul de slabă varianta. Și apoi o întrebare. Câte partide sunt în Statele Unite ? Ăsta e doar un exemplu din statele democratice sau cum se zice, cu democrație consolidată.