Părinţi, treziţi-vă şi daţi copiii la profesională! E mai onorabil să aibă o meserie decât să pice bacul la un liceu tehnic

Mai ales că acum, la Râmnicu Vâlcea, se pun bazele unui învăţământ profesional dual, în care agenţii economici vor investi în formarea profesională a elevului şi îi vor pune în braţe şi o meserie.

Cel mai greu este de învins mentalitatea părinţilor, dar şi a profesorilor liceelor tehnologice, care, deşi văd că procentul de promovabilitate este sub 50%, ţin cu dinţii să tragă de elevii care nu le au cu cartea, dar care ar putea foarte bine să înveţe o meserie şi să câştige serios atât aici, cât şi în statele Uniunii Europene. Ţin cu dinţii, că, altfel, pierd o normă şi refuză realitatea, iar apoi ne oferă, pe bandă rulantă, elevi rataţi care ar fi putut fi meseriaşi buni.

Nu este cu nimic ruşinos să ai o calificare de sudor, electrician, lăcătuş, frezor, strungar, zidar. E mai ruşinos să absolvi un Brâncoveanu sau un Spiru şi să nu te pricepi la nimic.

Aici trebuie lucrat, cu mentalităţile părinţilor şi cu diriginţii claselor de gimnaziu. Cei din urmă trebuie să le spună părinţilor, la finalul clasei a VIII-a, dacă elevul e bun la carte sau dacă are mâini dibace.

Un absolvent de 8 clase ce are o medie de 5 sau 6, chiar dacă prin repartiţie computerizată ajunge la nu ştiu ce liceu tehnic, e clar că nu va lua bacalaureatul. Şi atunci nu e compromis viitorul copilului?

Dirigintele este primul care poate îndruma elevul, apoi părintele poate la fel de bine să discearnă. Numai aşa vom avea o forţă de muncă într-adevăr calificată. Dacă ştim să nu fim ipocriţi şi să privim lucrurile aşa cum sunt, şi nu cum ni le-am dori.

Un meseriaş bun va câştiga cu mult mai bine decât un profesor universitar şi va fi mai respectat pe stradă decât un avocat. O spun eu, inginer de formaţie, care s-a înclinat cu respect în faţa maiştrilor cu părul alb şi a celor care erau aşi în a mânui un aparat de sudură sau o macara.

La Râmnicu Vâlcea va funcţiona, de anul viitor, o şcoală profesională pe sistem dual, unde agenţii economici se vor implica în finanţarea, formarea şi angajarea tinerilor care vor veni aici. Este păcat să se rateze această şansă doar pentru că alergăm azi după diplome de liceu sau de facultăţi de cartier, iar apoi plângem pe la uşile mai marilor zilei să ne angajeze cineva loaza absolventă de “privată” şi care nu se pricepe la nimic.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *