Parcuri unice în Vâlcea (I) – Parcul Castelului din Călimăneşti

Poate că nu e Karlovy Vary sau poate ar fi putut ajunge dacă, în 1947, Călimăneştiul, frumoasa staţiune a Văii Oltului, nu ar fi încăput pe mâinile brutale ale unui regim primitiv, care a schimbat mult din esenţa de stil şi de artă a oraşului din defileul Coziei.

Însă azi, Călimăneştiul este regina balneară a României, cea mai frumoasă staţiune de acest gen din ţară, care, pe zi ce trece, devine şi mai elegantă, şi mai cochetă, cu mult bun gust, cu mult rafinament, intrată într-o nouă etapă.

castel1Când spui Călimăneşti azi, incluzi aleea de cură balneară, unică în România atât prin vechime, cât şi prin sălbăticia ei, cusută la poale de munte. Spui Cozia, ultima redută a Făgăraşului, spui Olt, spui Arutela, spui mănăstiri, spui spa-uri, spui palate de munte…

Dar mai spui ceva: cele mai frumoase parcuri balneare. Atât Călimăneştiul, cât şi Căciulata au cele mai frumoase parcuri din România, parcuri balneare.

Cel din Călimăneşti înconjoară un castel, pentru că aşa este – arhitectura sublimă a Pavilionului Central este, de fapt, arhitectura unui castel nobiliar, apusean parcă, iar parcul din jurul său este unul vienez, unul care are marcă precisă, unul de gală. Acest parc va emula artă, aici, spune administraţia locală, se vor produce unele din cele mai frumoase spectacole de calitate ale Călimăneştiului.

castel2Parcul a intrat repede în circuitul  de plimbare al călimăneştenilor, localnicii l-au îndrăgit, îl iubesc şi deja l-au expozat ca pe ceva unic. Şi aşa şi este. O singură dată dacă mergeţi în parcul castelului, vă veţi îndrăgosti pe loc.

Cel de-al doilea parc balnear este cel de pe malul Oltului, din Căciulata, loc unic, de vrajă, loc de poveste, într-o mică pădure plină de castani şi tei. Este un parc cochet, sublim, al poeziei.

Cele două parcuri, de fapt, au ceva singular. Sunt maşini ale timpului, sunt cele care aduc în prezent patina Călimăneştiului adunată prin veacuri. În orice moment, te aştepţi să le vezi pe coniţele cu umbreluţă, cu mănuşi, plimbându-se pe alei, povestind despre iubiri ascunse şi amoruri cu succes sau strecurând şoapte cu subînţeles…

(Mulţumim foto Doru Olănescu)

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *