Parcul fosilier, Cascada şi Cheile Păteşti, universul turistic de excelenţă din Sălătrucel

Sălătrucel a iniţiat deja drumul spre a deveni una din cele mai căutate localităţi turistice din Vâlcea, propunând ca zona Păteşti să devină arealul celor care doresc să ridice pensiuni sau complexuri hoteliere.

Potrivit Primăriei Sălătrucel, comuna aşezată la poalele masivului Cozia are de oferit, celor care doresc o vacanţă la munte, lucruri inedite, peisaje spectaculoase, unice în România.

Parcul fosilier “Păteşti”, recent descoperit, este cel mai mare din România, acesta având, pe o suprafaţă uriaşă, fosile de Acteonella, fiinţe marine care au trăit în Cretacic acum 80 de milioane de ani.

patesti2Cascada Păteşti, o cădere absolut monumentală de ape, se află chiar în cheile râului cu acelaşi nume, un canion lung de 3 km, cu pereţi verticali. Canionul este un alt obiectiv natural prea puţin cunoscut în prezent.

La izvorul de apă sulfuroasă din zona Păteşti, se spune că, de mii de ani, localnicii vin şi iau apa vieţii.

La acest complex se adaugă traseele care urcă până pe creasta Coziei, unul din cei mai frumoşi munţi din România.

cozia3Şi, nu în ultimul rând, Parcul Naţional Cozia, un splendid areal, unic prin biodiversitate, faună, specie, geologie,  păduri virgine patrimoniu UNESCO.

Astfel, Sălătrucel devine un punct cardinal pe harta turismului din Vâlcea, unde administraţia a înţeles că viitorul rezidă în această dimensiune economică.

Se vede de la Râmnicu Vâlcea, de fapt se vede din tot bazinul subcarpatic, este ca un acoperământ, un tiv al muntelui, un brâu colorat cu case înalte, ascunse printre livezi şi fâneţe, mângâiat de brazi, o comună unică prin peisaj, prin demnitate, prin tăcere. Prin geografia penelului, este o picătură din desenul creionat de Dumnezeu la Facere.

Sălătrucel, fâşia de pământ care urcă, precum o iederă urbană, de la poale de munte şi se înfăşoară ca o glazură pe frumosul picior sudic al Coziei. Şerbăneşti, Păteşti sunt acele minuscule puncte de reper pe care le vedem atunci când soarele răsare din rouă şi scaldă marginea munţilor Vâlcii.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *