Parchetul nu a emis nicio concluzie preliminară în dosarul acidentului aviatic din Apuseni

Orice afirmaţie lansată în spaţiul public în sensul că procurorii ar fi emis nişte concluzii preliminare, într-un fel sau altul, în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni sunt nişte zvonuri care nu trebuie luate ca atare şi cărora nu trebuie să li se acorde credibilitate, a declarat, vineri, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr.
Acesta a menţionat că ancheta progresează într-o manieră riguroasă, ordonată, în condiţiile Codului de Procedură Penală. „Nimic nu se desfăşoară la voia întâmplării, aşa cum ar crede cineva care este neavizat, neautorizat şi face comentarii gratuite”, a declarat presei Augustin Lazăr, care conduce ancheta deschisă în acest caz.
Procurorul a afirmat că cercetarea la faţa locului s-a încheiat şi că nu a fost prejudiciată nicio probă, cum s-a avansat de unii reprezentanţi ai media.
„În mod cert, acolo, la faţa locului, au fost adunate, au fost culese ultimele mijloace materiale de probă care existau în zonă, fiindcă oricare s-ar putea să fie relevantă. Între timp, locul accidentului a fost bine conservat şi bine protejat de efectivele de jandarmi, care au şi periat locul accidentului de două-trei ori până când au adunat toate fragmentele de la faţa locului, iar inspectorii CIAS au supravegheat şi au condus operaţiunea practică de extragere din locul accidentului a aeronavei, astfel încât să poată să fie conservată. Ei, ca specialişti, au putut indica modul în care aeronava poate fi extrasă fără a se aduce niciun fel de prejudicii, fiindcă ei înşişi trebuie să examineze în continuare aeronava”, a declarat Augustin Lazăr.
Potrivit procurorului general al PCA Alba Iulia, experţi judiciari, care vor fi desemnaţi de organele judiciare, vor proceda la efectuarea unei expertize judiciare.
„Când vom avea raportul inspectorilor CIAS, precum şi raportul de expertiză, apoi audierile care sunt în curs de efectuare, apoi actele care sunt ridicate de la diverse instituţii, se va putea efectua o evaluare a probaţiunii şi se va putea trage o concluzie concretă şi ştiinţifică, clară, cu privire la cauzele accidentului. Aşa că orice afirmaţie lansată în spaţiul public în sensul că Parchetul ar fi emis nişte concluzii preliminare, într-un fel sau altul, sunt nişte zvonuri care nu trebuie luate ca atare. Noi nu trebuie să acordăm credibilitate decât comunicatelor care sunt emise de Parchetul Curţii de Apel, de către echipa de procurori, care desfăşoară o anchetă transparentă”, a spus Lazăr.
El a susţinut că nu e nimic de ascuns în acest dosar. „Este o anchetă clară, la vedere. Oricine cunoaşte ceva despre această cauză poate să-şi aducă contribuţia, poate să vină să declare şi nu să insinueze pe posturile de televiziune că nu s-ar desfăşura ancheta în mod corespunzător sau alte asemenea afirmaţii care nu sunt corecte şi care induc în eroare opinia publică”, a subliniat procurorul Lazăr.
Acesta a menţionat că există câteva categorii de persoane care sunt audiate, cum ar fi martorii, victimele, paramedicii etc. „Unele dintre ele au început a fi audiate, iar altele vor fi audiate în continuare. Există martorii de la faţa locului, care cunosc diverse circumstanţe despre modul în care au fost găsite victimele, despre modul în care au fost salvate victimele şi despre modul în care au fost găsite mijloacele  materiale de probă la faţa locului, înainte ca locul faptei să fi fost deranjat în vreun mod de intervenţia celor care au acţionat pentru descarcerare, spre exemplu. Apoi, există victimele, dintre care unele au fost abordate pentru a fi audiate, iar altele nu pot fi contactate în acest moment, pentru că se află în diverse proceduri medicale”,  a declarat Augustin Lazăr.
El a opinat că, în timp ce un pacient este într-o procedură medicală, nu se poate forţa nota, nu este uman, nu este profesional. În ceea ce-l priveşte pe medicul Radu Zamfir, acesta a dat încă de la Cluj Napoca „un minim de relaţii despre ceea ce s-a întâmplat, fiindcă era într-o anumită stare specifică post traumatică”, iar în continuare va fi audiat în Bucureşti, a menţionat Lazăr.
El a subliniat că nu poate să comenteze declaraţiile pe care le-au dat victimele sau martorii, „fiindcă ele constituie mijloace de probă în dosar”.
Acesta a explicat că paşii următori vor presupune elaborarea rapoartelor medico-legale care au fost ordonate de către procurori pentru fiecare din victimele accidentate, realizarea expertizei tehnice-judiciare care a fost dispusă de către procuror, audierea tuturor persoanelor care cunosc despre faptă, audierea martorilor, ridicarea documentelor care sunt relevante cu referire la comunicările care au avut loc între diverse categorii de persoane.  În final vom putea face o evaluare a probaţiunii şi vom putea da o soluţie corectă în cauză”, a declarat procurorul Augustin Lazăr.
Acesta a spus că nu poate să menţioneze când ar putea fi finalizată ancheta, dar o anchetă bine documentată durează cel puţin câteva luni.
Întrebat dacă se va constata că o persoană care are calitatea de ministru ar avea o vinovăţie,el a răspuns că PCA Alba Iulia ar fi în situaţia să decline competenţa soluţionării cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte. „În acest moment nu avem niciun indiciu în acest sens”, a conchis procurorul general al PCA Alba Iulia.
Procurori ai Secţiei de urmărire penală din cadrul PCA Alba Iulia au dispus miercuri începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic produs luni în Munţii Apuseni pentru încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului, şi vătămare corporală din culpă.
Două persoane au decedat şi cinci a fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut luni într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.
Epava avionului şi victimele au fost descoperite de către trei săteni din Horea, judeţul Alba.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *