Paradisul Alb al Dăeştiului, o poveste de martie sau reuşita unei administraţii care ştie ce doreşte

Marginea Oltului frumos are un nume, un nume care coboara ca un taior alb de iarnă de sus de pe culme spre râul regal.
Dăeştiul este o poveste care se întinde de la marginea Călimăneştiului până jos spre Râmnicul Malului Alb. Este o comună care începe cu un parc elegant pe sub aninii Oltului şi se termină la intrarea în staţiunea lui Mircea. Între el stă liniştit Oltul, suprins în leneveala lui tomnatecă la baraj.
Dăeştiul este o rivieră de soi domnesc, un triptic iniţial care te duce spre Munţii Coziei, un baldachin regal care pleacă de la Fedeleşoi, urcă pe culmi şi coboară fix în paradisul montan al celui mai frumos judeţ nobil al României.
Este o magie albă acum, în început de iarnă, o iarnă care la Dăeşti a aranjat din nou brazii, mestecenii, i-a umplut de înţelepciune şi i-a invitat într-o autentică şi impresionantă colecţie de picturi. Oltul de sus, de la pensiuni se vede ca un râu al antichităţii, un râu al legendelor centuriomilor romani, un râu care ştie, simte şi pulsează din nări aburul de martie răscolit de iarnă.
La Dăeşti totul se schimbă, pentru că metropola vânează acest paradis de sus, dinspre nord, vrea să fure magia nopţilor de iarnă printre casele cuminţi care fumegă târziu în noapte. Dăeştiul e o localitate unde se investeşte, atât primăria, cât şi privaţii.
Conducerea Primăriei spune că anul acesta se va lucra din plin pentru definitivarea infrastructurii şi pentru a a dezvolta agro-turismul dar şi pentru a permite dezvoltatorilor imobiliari să vină aici.
„Parcuri, şcoli, agrement, apă, canal, trasee de drumeţie, unităţi sanitare, gaze naturale sunt criteriile care determină pe cei care vor să se mute aici. Noi trebuie să ieşim clar în întâmpinarea acestora”, spune George Popolan.
Administraţia publică locală spune că, toate aceste investiţii au fost pdatorită implementării proiectelor cu surse de finanţare europene şi guvernamentale, care au condus la crearea unei infrastructuri moderne la nivelul comunei, prin extinderea conductelor de utilităţi (apă şi canalizare), asfaltarea drumurilor comunale, dar și reabilitarea şi modernizarea instituţiilor publice locale.
Se lucrează la proiecte și se caută investitori pentru ca Dăeștiul, comuna aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea, să devină o atracție pentru agroturism sau orice alt domeniu investițional, deoarece are frumuseţi naturale, Oltul, dar şi dealurile înalte, cu păduri şi peisaje minunate.
Prin PNDL 2, comuna Dăeşti a primit finanţare guvernamentală pentru încă două proiecte, respectiv reabilitarea (schimbare acoperiş, mansardare parţială şi dotare) Școlii generale cu clasele I-VIII- Dăeşti, în valoare de 1,454,322 lei, dar şi pentru modernizarea drumurilor de interes local în toată comuna Dăești, în valoare de 2.532.961 lei. Este vorba de 11 drumuri, în lungime totală de 3,9 kilometri, cu o valoare totală de 2.532.961 lei, iar odată cu finalizarea acestor drumuri, toată infrastructura locală a localității este modernizată.
Liviu POPESCU