Parada de la Moscova. Momente unice!

Parada de la Moscova dedicată zilei de 9 mai a fost una strălucită pentru că a adus cu sine foarte mult spectacol coregrafic, balet, operă, mulţi solişti de la Balsoi Teatr au delectat sutele de mii de spectatori cu momente remarcabile din istoria ultimilor 60 de ani

O hartă imensă formată din figurine umane a proiectat URSS, în timp ce extinderea spre vest făcea să se aprindă fiecare margine.

Polonia a fost desenată din militari evocând momentul Katyn, lampioanele care s.au ridicat în aer, simbolizând sufletele celor 10.000 de soldaţi polonezi jertfiţi pentru crearea Republicii Populare.

Ungaria a fost o explozie de culori şi acord de csardas dansat tip kazaciok, cu Rakozi tip statuie şi cu un tanc rusesc, arâtând permanenţa spiritului dârz revoluţionar, în timp ce o figurină care-l simboliza pe Imre Nagy fugea speriat, în râsetele audienţei.

Cehoslovacia a fost un râu de purpură, imaginea lui Stalin şi a lui Brejnev, cei doi părinţi care au oferit demnitate poporului cehoslovac (1948 şi 1968) au mărginit graniţele umane.

RDG a fost desenat tip jumătatea întunecată a lunii dar care brusc s-a aprins luminând mai puternic decât jumătatea cunoscută

România l-a arătat pe Gheorghiu Dej, ca un mausoleu iar zeci de rusoiace îmbrăcate în costume populare au făcut hore şi au simbolizat cu părul lor blond holdele de grâu din Bărăgan.

Bulgaria a fost penultima stea de pe harta umană a URSS la margine fiind arătat o mare albastră şi limpede.

Iar ultima, Albania a fost frumos regizată într-un scurt moment alegoric, cum un păstor de capre devine muncitor socialist cu salopete călcate la dungă.

Putin a privit de sus din tribună acest spectacol grandios al extinderii URSS de după 9 mai 1945 şi privirea lui privea spre viitor, spunând probabil că niciodată nu e prea târziu…

Ce frumoasă paradă

A.P. Cehoslovac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *