Până la tractoraşe-motoraşe, delte şi alte OZN-uri, Virgile, trebuie schimbată mentalitatea vâlceanului!

Privesc amuzant toate fanteziile frumos lucrate pe calculator ale candidatului, în acest an, al PNL, despre parcuri industriale, fabrici de tractoare, avioane şi alte năzbâtii cu aromă de Mila 23 şi zic că repetăm experimentul Ion Nicoale cu metrouri şi pasaje pe sub Dealul Capela, alte legende vechi ale Râmnicului.

Toate arată frumos pe hârtia virtuală a calculatorului, numai că nu asta este important, nimeni nu mai pune botul la creioane colorate şi alte legende photoşopate. Nu domnule Pârvulescu, alta este buba la vâlceni. Una cronică, una care trebuie extirpată, trebuie resetat modul lor de gândire.

Râmnicu Vâlcea este un oraş concrescut în anii 70, peste un orăşel mic, pensionăresc, boem şi relaxat. Concrescut industrial, când peste 70% din populaţie a fost adusă de la coada vacii, din cătunele Moldovei şi Olteniei, repartizată uniform în cartierele industriale şi în fabricile socialiste. Un salt uriaş pentru omul cu buda în curte şi cu gâinile pe bătătură, când a primit apartament la bloc, cu apă şi aragaz, cu balcon şi “sărvici”. plus “conced” cu sindicatul la Eforie şi Mamaia.

Omul ăsta nu avea cum să facă revoluţie în 1989, pentru că-comunismul îi dăduse lui viaţă, îl orăşenise, îl mutase în civilizaţie. Aşa s-a născut un ADN râmnicean. Unul socialist care a trăit mulţi ani şi după 1989, pentru că fabricile socialiste au supravieţuit mult, momentului 22 decembrie – Oltchim, CET, USG, CPL,, etc

Vâlceanul are o mentalitate ieftină, una de pică pară mălăiaţă, vâlceanul nu are mentalitate de capitalist sau de angajat corporatist. Vâlceanul nu ştie să se scoale la ora 7 şi să stie că dacă în ziua aia se culcă la 23, poate avea venituri mai mari în viaţa asta. Vâlceanul trebuie să primească, este în ADN-ul lui, moştenit de la tac-so care a primit “sărvici” la combinat, este un ADN al aşteptării. Cineva trebuie să îi ofere casă, masă, servici de birou dacă se poate şi salariu bun. Nu i l-a dat Gutău, atunci e clar, a apărut Mesia Pârvulescu, unu care vine şi desenează fabrici de tractoare şi delte lunare şi salarii de peste 3000 de lei.

Vâlceanul nu este ca sibianul sau clujeanul. Ăia care sunt ca ăştia de mai sus, s-au mutat deja acolo. Vâlceanul este un cârcotaş care stă în apartamentul socialist primit de mă-sa de la fabrică în anii 80, scrie pe Facebook şi îl iubeşte pe Pârvulescu. Pentru că este singurul care îi spune convingător că îi dă loc de muncă, bine plătit. Asta deşi el nu ştie o boabă meserie dar are o privată făcută la barieră şi trăieşte din mici combinaţii.

Vâlceanul se uită la casele de pe stradă şi spune că ăia care au “căşi” au furat şi sunt nişte nenorociţi, el nu a avut această şansă, pentru că el e cinstit, deşi e prost tămâie şi de vină e Gutău că el nu are maşină ca a vecinului, amantă frumoasă ca avocatul şi casă cu etaj ca patronul din colţ.

Tare mi-e teamă că această oaste de învinşi, care nu ştiu ce înseamnă regulile elementare de civilizaţie, în spitale, în ghişee, în instituţii, se agaţă de fabricile de tractoare promise pe hârtii şi, după 27 septembrie, se visează, cu Pârvulescu la primărie iar ei, picior peste picior, cu un trabuc în mână, cu o secretară pieptoasă, cu 2000 de euro salariu şi un X6 îa scară, la un birou.. Că doar lucrează la tractoraşele lui Virgil.

În concluzie, Râmnicul nu neapărat că duce lipsă de investitori, Râmnicul duce lipsă de o societate capitalistă, una liberală, responsabilă. Aceştia care îl votează acum pe Pârvulescu, l-au votat cu lacrimi în ochi pe Gutău şi l-au aşteptat în 2012, la ştrand, când a revenit de…acolo.. Dar ştiţi pentru ce? Pentru că până ieri, Gutău era Mesia, el trebuia să le dea, el, Gutău, trebuia să fie Partidul Comunist ocrotitor. Dar, “al dracu bandit, a luat pentru el şi nu s-a gândit şi la sărmanul din oraș”.

Aşa că Virgile, poate câştigi primăria şi îţi urez succes dar, să ştii, că ai pus-o de mămăligă, cu armata asta de gâfâitori, complexaţi şi frustraţi, cărora dacă nu le vei da 3000 salariu, secretară, casă şi masă, te vor hudiui la scenă deschisă.

Râmncul e stricat pe interior Virgile,, nu pe înveliş. Până nu va fi extirpat ADN-ul socialist al sufragetului, nu se va schimba nimic în acest univers de provincie latină, cu nume de Râmnicu Vâlcea.

Liviu POPESCU,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *