Palatul „Pia Brătianu”, monument de secol XIX, a intrat în reabilitare, o bijuterie arhitectonică pe Valea Olteţului

Dacă aristocraţia românească avea un loc de baştină predefinit nici că se putea să fie altul mai bine ales decât la Vâlcea. Vâlcea aristocrată a fost de fapt punctul culminant al unei istorii extrem de progresiste a veacurilor XVIII – XIX, premise care au dus ulterior la cele mai importante evenimente clar definite în peisajul emancipării naţioale – 1821, 1848 sau 1878.

Nici că se putea face asta dacă în acelaşi judeţ bazinul lăcaşelor de cult şi al voievozilor ctitori – Brâncoveni sau Basarabi nu creau adevărate emulatoare de cultură.

Brătieni, Lahovary, Pleşoieni, Măldăreşti, Tetoieni, Sineşti, Zătreni, Pârâieni, Otetelişeni, Sănduleşti, Fârtăţeşti, Creţeni, Voiceşti etc nu sunt doar nume de comune, sunt de fapt numele unor mari familii nobiliare care au marcat cele două veacuri şi au adus cu sine parfumul de epocă şi marile frământări sociale ale României.

Valea Olteţului sau bazinul acestui râu este de fapt leagănul acestor mari familii de boieri apăruţi sau aşezaţi în această parte de ţară pe una din cele mai importante rute comerciale ale Valahiei. Drumul boierului sau drumul nordului cum se mai spune este de fapt artera care pleacă de la Drăgăşani şi după ce ajunge la Bălceşti, urcă tocmai la Milostea spre Râmnic şi Horezu sau prin Grădiştea spre Gorj.

Aici avem parte de la Măldăreşti şi până jos la Oteteşlişeni de cele mai multe cule şi conace, pentru că boierii vâlceni nu erau boierii de şes, erau boierii care stăpâneau păduri, fâneţe, cereale, iazuri, podgorii, aveau mici ferme de animale. Dar nu doar atât, o intensă viaţă aristocratică era aici.

În acest sens, trebuie menţionat că la Livezi, o nouă bijuterie începe să strălucească. Un frumos palat brâncovenesc, unul dintre conacele Pleşoienilor a intrat în reabilitare.

Bogdan Albu este unul dintre urmaşii acestei mari familii din care provine Pia Brătianu, mama a trei premieri pe care i-a avut România modernă.

Vechea casă a Piei Brătianu, a ajuns în cele din urmă, în proprietatea urmaşilor familiei iar domnul albu doreşte să-i redea strălucirea de altă dată.

„Vom păstra arhitectura originală, am început o muncă uriaşă de a reface acest conac. Lucrărm cu atenţie pentru a oferi patina timpului. Tot complexul va fi unul autentic românesc. În curte vom amenaja un muzeu cu tot ceea ce înseamnă tradiţie în Valea Olteţului. Pasiune? Este mai mult decât pasiune, este respect pentru trecutul familiei mele dar este un respect pentru istoria noastră a României”, spune Bogdan Albu.

Aşadar, anul viitor, Palatul Piei Brătianu va fi finalizat, devenind un simbol şi un reper arhiectural pe harta României şi a Vâlcii.

Albu doreşte să-l introducă în circuit turistic, conacul având camerele originale, o cramă uriaşă şi fiind aşezat în zona subcarpatică a Vâlcii.

După conacul lui Măldar, Casa Poenaru, Castelul din Zătreni, Palatul Pia Brătianu ar fi a patra clădire simbol din această parte de Vâlcea. 

Ştefan Verdeş, edilul din Livezi, salută această lucrare a domnului Bogdan Albu, spunând că doar aşa „nu uităm istoria”. El recomandă şi celorlalţi proprietari de conace (alte 3 în comună) să urmeze exemplul lui Albu şi să renoveze aceste clădiri monumentale care riscă să se prăbuşească.

Liviu Popescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *