Palatul Brâncovenesc Săltea din Muereasca a recăpătat strălucirea de acum 100 de ani

O veste cu adevărat nobilă vine dinspre Muereasca, acolo unde un conac, mai bine spus un mini-castel brâncovenesc, a fost salvat şi este astăzi o bijuterie în toată regula. O clădire impunătoare, de un alb ca de mireasă, Conacul Săltea a recăpătat strălucirea de acum 100 de ani.

Muereasca, o comună atipică pentru Vâlcea, comoara morilor de apă, a meşterilor în piatră, un drum al Golgotei care duce la Athosul Românesc, Sfânta Mănăstire Frăsinei, se poate azi lăuda cu una din cele mai nobile diamante. Este vorba de palatul brâncovenesc aflat lângă primărie, care, prin grija unei familii ce a dorit să restaureze acest frumos edificiu, azi respiră parfumul de odinioară.

Muereasca3Un obiectiv care ar putea deveni un obiectiv turistic, asta dacă familia proprietară e dispusă să prezinte, în timpul liber, cum era viaţa aristocraţilor vâlceni la cumpăna dintre veacurile XIX şi XX.

Un palat cu 10 camere înalte, cu sobe de teracotă fabricate la Zătreni, construit în stil brâncovenesc. Ansamblul brâncovenesc Săltea cuprinde casa servitorilor şi pavilionul principal. Acesta a aparţinut unor englezi care ulterior l-au vândut, şi noii proprietari au realizat minuni, redându-i viaţa de odinioară.

Muereasca devine astfel o destinaţie în arhipeleagul palatelor boiereşti din Vâlcea, unde sunt nu mai puţin de 60 de astfel de monumente, din păcate jumătate dintre acestea fiind în ruină.

„Salut pasiunea celor care au cumpărat conacul şi i-au redat strălucirea de altădată. Este o poveste de succes pentru comuna noastră, este o dovadă de respect pentru trecut şi arată că cei care au venit aici se înscriu în linia localnicilor, cu decenţă, buni gospodari şi iubitori ai pământului ales.  Acest conac a dorit să învingă istoria şi să reziste până azi. 20160202_131919Acum este un edificiu splendid, care face cinste localităţii noastre”, spune primarul Ion Ungureanu.

De altfel, Primăria din Muereasca lucrează la Planul Urbanistic General, care include extinderea arealului turistic spre Olăneşti. Bazinul pe care edilul Ion Ungureanu doreşte să-l înscrie este un pivot peisagistic, un loc de vis, de unde pot fi admirate culmile Coziei, Făgăraşului, Builei, subcarpaţii Vâlcii, Râmnicul şi Dăeştiul.

La nivel de infrastructură, Muereasca are 30% apă până în prezent, dar  continuă investiţia, urmând ca până în noiembrie să fie finalizată în toată comuna reţeaua de alimentare cu apă.  Ar mai fi 10 km de reţea, 4 km de aducţiune, bazine şi pompe.

În Muereasca, dată fiind dispunerea localităţii pe ambele maluri ale frumosului râu de munte, sunt nu mai puţin de 14 poduri deja construite şi urmează a  se construi un altul,  în satul Șuta.

“Mai doresc ca în satul Muereasca să amenajăm un târg de săptămână, cu apă curentă, mese, adăposturi pentru animale, şi m-aş bucura dacă s-ar relua tradiţia schimbului în natură, adică fructele din nord contra cerealelor de la şes, aşa cum era odinioară. Mai trebuie amintit aici şi faptul că în perioada următoare se vor consolida zonele cu probleme de pe DJ 658”, a completat edilul din Muereasca.

Oricum, această frumoasă comună poate fi numită, pe drept cuvânt, foişorul monahal care poartă pelerinul spre Athosul României de la poalele Builei, Sfânta Mănăstire Frăsinei.

Mihai IONESCU

One comment

  • Doina

    Din păcate nici vorbă să-i fie redată strălucirea de odinioară acestui conac. Am avut ocazia să îl vedem înainte de aşa zisa renovare. Era foarte frumos. Acualul proprietar a distrus toată frumuseţea elementelor de arhitectură. În locul arcadelor frumoase au apărut ferestre termopan. Arată îngrozitor de urât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *