Pagube de 4 miliarde de lei vechi în comuna Stoileşti, în urma precipitaţiilor din iulie

Una din cele mai întinse localităţi din Vâlcea, de altfel foarte frumoasă prin compozitul de relief – râuri, dealuri combinate cu păduri şi cu sate ramificate prin toate colţurile lumii de la est de Vâlcea.

Cu o reţea de peste 200 de km de drumuri, drumuri care brăzdează localitatea pe toate dealurile, acolo unde românii noştri şi-au întemeiat obştile, vetrele unor sate parcă decupate din albumele de promovare, administraţia locală reuşeşte an de an să modernizeze la nivel de infrastructură localitatea – drumuri, apă, canal dar şi şcoli, unităţi sanitare.

Din păcate, plolile căzute în luna iulie au produs pagube de peste 4 miliarde de lei vechi, izolând sate şi reactivând noi alunecări de teren, cum este cea din Ghiobeşti.

„Am avut sate izolate, digurile de pe anunite pârâruri au cedat şi drumurile au fost efectiv distruse. Mă refer la drumurile de pământ care legau satele de centrul comunei. La Izvorul Rece nu se mai poate ajunge decât cu un tractor de exemplu. Vom începe cât de curând refacerea întregului drum. Alunecarea de Ghiobeşti este din nou activă. Iar dacă facem un calcul estimativ al pagubelor produse în Stoileşti, ne apropiem de 4 miliarde de lei vechi”, spune primarul Florin Ionescu

Restul lucrărilor sunt în grafic deşi au fost întârziate de vremea rea dar nu au fost compromise. Sunt lucrări la construcția de poduri de interes local în satele Ghiobești, Stănești și Izvoru Rece.

„E greu dar nu renunţăm. Avem primsiuni de sprijin dar ne bazăm şi pe ce putem face noi. Plus că avem oameni responsabili în localitate. Comuna Stoileşti are perspective de dezvoltare. Au apărut investitori atât în alimentaţie publică cât şi în agricultură. Comuna are şi un potenţial agroturistic şi ar putea fi destinaţie pentru cei care vor să-şi petreacă vacantele în natură”, mai spune edilul din Stoileşti.

Poziționată într-un cadru natural mirific, înconjurată de dealuri, păduri, cu 15 sate împraștiate, cu peste 200 de kilometri de drumuri, cu 12 biserici, 4 școli, 3 dispensare,  comuna Stoilești pare o așezare de poveste, de liniște, unde natura își urmează cursul nederanjată, decât de ciripitul păsărilor, de zumzetul vietăților care, acum, la început de primăvară, renasc și își reiau obiceiurile.

Cu o populație de peste 4000 de locuitori, Stoileștiul, chiar dacă nu este tranzitat, începe să aibă potențial, iar acest lucru este vizibil datorită interesului administrației publice locale care prevede măsuri menite să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale locuitorilor și să ridice standardul calitativ al vieții.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *