Pagodele romilor din Râmnicu Vâlcea, cum scăpăm de ele? Ce e de făcut? Orașul începe să se umple monstruozități

În ultimii ani, în Râmnicu Vâlcea precum în tot județul apar din ce în ce mai multe astfel de case, specifice deja etniei romilor. Case P+1, cu coloane și acoperișul în pantă ruptă. Deja la intrarea în Râmnicu Vâlcea, pe stânga, pe un teren viran, sunt cel puțin 3 astfel de ”palate” în construcție. La Băbeni, la fel la intrare, pe dreapta, tronează o astfel de casă.

În anii 90, aveau coifulețe și turnulețe, în ultimii ani, au trecut la acest stas, care zgârie complet estetica. Tot un model de import, un kitsch care încearcă să imite palatele din afară, adaptate însă potrivi gusturilor.

Din păcate, Râmnicu Vâlcea începe să fie străspuns din ce în mai des și în mai multe locuri de astfel de noi pagode. Nu mai spun de monstruozitatea de la Mihăești când au cumpărat un conac brâncovenesc și l-au transformat pur și simpu în pagodă

Exact cum s-a produs în Lenin Sud pe stângă, între blocuri. Pe Aurel Sacerdoțeanu încep să prindă contur spre capăt, mai multe astfel de pagode.

”Esteticul sau inesteticul țin de subiectivism. Da, știm modelul acestor case, nu vreau să fiu însă subiectiv. Ele au apărut din cauza unui regulament de urbanism cu lacune mari. Ca să nu mai apară astfel de construcții, avem nevoie de un regulament de urbanism ceva mai strict, noi reglementări. Vreau să spun că asta este și opinia arhitecților din Vâlcea, că este cazul unui nou regulament de urbanism”, spune Marius Stătescu, specialist imobiliar.

Virgil Pirvulescu și Andrei Gheorghiu spun că au încercat să pună pe ordinea de zi a Consiliului Local o inițiativă care să reglementeze astfel de construcții în Râmnicu Vâlcea.

”Într-una din zile când am venit din Drăgășani și am văzut ce apare în Troianu, sincer m-am îngrozit. Începem să semănăm cu Strehaia. Alianța imediat a conceput o astfel de inițiativă și am propus-o pe ordinea de zi, numai că secretarul primăriei nu a acceptat-o”, spune liberalul Pirvulescu.

Progresistul Andrei Gheorghiu spune că prin această initiativă se dorea o nouă regulă în ”arhitectura orașului și o reglementare a oricăror tipuri de construcții. Și aceste case despre care vorbiți dar și despre blocurile care se construiesc parcă lipite de alte blocuri, o reglemetare care să nu permită apariția cartierelor dormitor”

De cealaltă parte, secretarul primăriei, Ionuț Didoiu spune că nu își amintește de o astfel de inițiativă.

”Nu cred să fi auzit de așa ceva. Nu poți din vorbe să propui ceva. Dacă vrei să modifici regulamentul urbanistic, asta nu se face printr-o initiativă, se face o comisie de modificări, este un proces amplu. Ar putea, domnul Pirvulescu, să-l întrebe pe domnul Romeo Rădulescu, fostul primar din 2012. Actualul regulament de urbanism datează din acea perioadă. Părerea mea personală spune clar, că se impune un update la regulamentul de urbanism. Dar nu sunt eu cel în măsură să decidă sau să propună”, spune Didoiu.

Până se vor lămuri lucrurile, pagodele romilor se vor înmulți în acest oraș. Din păcate, arhitecții care girează astfel de construcții au și partea lor de vină, chiar dacă suntem într-o societate capitalistă, ar putea să nu fie determinați doar de câștiguri, pentru că și ei trăiesc în acest oraș, care prezintă la intrare un cartier de pagode.

 

One comment

  • vacaru cornelia

    vedeti si acea zisa pensiune de pe calea lui traian nr 77 babeni,care nu a respectat proiectul si acel propietar spune ca face ce vrea el,ca e tiganAre o instiintare de a-si pune burlanele pentru nu a se mai duce apa la vecinul alaturat si acele geamuri sa fie din sticla nevada ,DAR ACESTA IGNORA ACELE INSTIINTARI.Domnul primar si seful de la urbanism tolereaza toate aceste abuzuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *