Pădurea spânzuraţilor din Valea Măceşului, o legendă sinistră despre o crimă istorică

O legendă a locului din Voineasa schimbă datele istoriei. Mulţi dintre cei cu care stai de vorbă spun că aici a fost cea mai sinistră pădure din istorie.
Mai exact în Valea Măceşului, există o pădure cu un renume sinistru. Este, spun legendele „Pădurea Spânzuraţilor”, exact ca aceea din romanul lui Rebreanu. Se merge până acolo, încât se afirmă că însuşi Emil Rebreanu, fratele scriitorului a fost executat aici.
Care este de fapt adevărul şi care este legenda?
În anul 1917, în ianuarie, trupele austro-ungare îşi stabilesc un comandament la Brezoi şi Mălaia. Asta în urma unui acord cu armata bavareză aliată. La Brezoi era de fapt zona de comenduire iar la Mălaia se stabilise un fel de închisoare pentru prizonierii de război şi Curtea Marţială.
Astfel, începând cu primăvara lui 1917 şi până în toamna anului 1918, la Brezoi şi Mălaia erau aduşi prizonieri de război sau români acuzaţi de sabotaj. Armata maghiară căuta clar nod în papură populaţiei de aici, ştiind că foarte mulţi erau la bază păstori transilvăneni care migraseră în secolul XIX din mărginime.
Printre priozonierii de război judecaţi şi condamnaţi de Curtea Marţială se numărau polonezi, cehi, slovaci şi români care dezertaseră din armata imperială, în contextul în care ajunseseră pe front chiar împotriva propriilor naţiuni. De aceea este foarte posibil ca şi fratele lui Liviu Rebreanu, prins la Oituz să fie adus aici pentru judecată. Asta deşi oficial el este înmormântat la Bacău. Nu ştim sigur dacă teoriile locului sunt reale. Dar cu siguranţă mai mulţi „Apostoli Bologa” au fost spânzuraţi în pădurea din Valea Măceşului (Voineasa). Legendele spun că e vorba de mii de execuţii, că pădurea era plină de leşuri şi corbi.
Maghiarii ţineau morţiş să lase cadavrele celor executaţi atârnate în copaci pentru a un fi un exemplu şi o intimidare a populaţiei locale.
În toamna lui 1918, la finalul războiului, cu greu Comandamentul austro-ungar pleacă din zonă, decât atunci când oficial Imperiul se dizolvă şi se retrag trupele prusace din Oltenia. Cert este că la plecare, Comdanamentul austro-ungar de pe Valea Lotrului distruge totul, toate actele, mai ales ale Curţii Marţiale…
Mai puţin memoria localnicilor care îşi amintesc de acea sinistră pădure a spânzuraţilor-
Liviu POPESCU