Pădurea Cotoșmanu, plină de legende cu haiduci, jidovi, cetăți, mirese fantomatice, aur care joacă…

Bălţi care dispar, cetăţi fantomă, călăreţi care se aud, dar care nu se văd, morţi suspecte, oameni care au luat-o razna, arbori seculari, mirese fantomă, urmele uriaşilor… acestea sunt legendele uneia din pădurile din mijlocul judeţului Vâlcea. Cotoşmanu. Pădurea care deține cel mai mare număr de povești, multe descise chiar de Gala Galaction.

În orice caz, pădurea Cotoșmanului are un renume terifiant. Se spune că dacă nu ești atent, te poți rătăci și învârti în cerc de nenumărate ori. Pădurarii au multe povestiri despre cum au reușit să salveze în repetate rânduri, turiști rătăciți. Pentru că pentru un neavizat, toți copacii și toate bălțile par la fel.
Legendele însă au fost demontate. Galopul de cai este de fapt boncănitul cerbilor iar sunetele care par a fi împușcături sunt ale mașinilor care traversează pasul Cotoșmanu. În orice caz, pădurea a fost o sursă de inspirație pentru mulți autori, Gala Galaction este unul dintre scriitorii care a folosit acest codru în nuvelele sale.

Izvoarele care alimentau cetăţile dacilor au fost captate ulterior şi acum curg la Fântânile Reci, cum cobori Pasul Cotoşmanu. Aici este cea mai rece apă din Vâlcea, spun localnicii iar vara, când temperaturile sunt toride toate animalele, cele domestice dar şi cele sălbatice – căpriori, mistreţi, vulpi – vin aici pentru a se adăpa.

”Pădurea este una seculară. Legendele vin doar să-i dea un farmec. Dar sunt doar legende pentru turism. Este una dintre cele mai întinse păduri din zona asta a Vâlcii și care unește 4 comune. Normal că impactul turistic este binevenit și mai ales că pe aici, prin pădure, pe drumul național înregistrăm un trafic destul de mare”, spune primarul comunei Popești, Aurora Măgura,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *