Pădurea Cotoşmanu – cetăţi fantomă, nuntă a strigoilor, comori îngropate, urme de uriaşi

Bălţi care dispar, cetăţi fantomă, călăreţi care se aud, dar care nu se văd, morţi suspecte, oameni care au luat-o razna, arbori seculari, urmele uriaşilor… acestea sunt legendele uneia din pădurile din mijlocul judeţului Vâlcea. Cotoşmanu.

O pădure, care se întinde de la Popeşti până la Şirineasa, Roeşti şi Pesceana, a aprins, secole de-a rândul, imaginaţia oamenilor din zonă, lăsând să circule cele mai îndrăcite poveşti ale codrului întunecat. Totul a plecat de la cele două cetăţi dacice misterioase aflate exact la extremităţi de dealuri, la Cărămizi, undeva în mijloc de pădure. Se spune că cele două cetăţi erau impunătoare şi se aflau pe două dealuri, una pe drumul spre Roeşti, alta pe drumul spre Pesceana. Ambele au dispărut, au fost distruse în aceeaşi zi, iar luptătorii s-ar fi sinucis sau au murit otrăviţi (vezi legenda Masadei). Şi, de atunci, locul este blestemat. Adică, de jur împrejurul celor două cetăţi, a crescut o pădure deasă, care a creat atâtea mituri! Cei care au venit să caute cetăţile sau au săpat după comori au descoperit fosile preistorice. Dar nu de animal, ci de uriaş – un fel de om preistoric, care era înalt de 3 metri şi care ar fi populat bazinul Olteniei cu zeci de mii de ani în urmă. Jidovii! Pădurea are bălţi care apar azi, iar a doua zi se mută în altă parte. Identice ca dimensiuni. Aici se află balta lui Dragu, balta lui Ieremia sau balta lui Cotoşman, cei trei haiduci care au trăit în aceste păduri. Dragu s-a călugărit, dar despre ceilalţi doi nu se ştie nimic. Cotoşman a dispărut în adâncurile pădurii şi nu a fost găsit. Cei care păzesc vitele noaptea, la staul, spun că se aude uneori galop de cal şi chiar împuşcături. Dar nu se vede nimic. Iar în amurg sau spre zori se aud râsete de femei. Ba chiar a fost, de multe ori, zărită o femeie cu cămaşă lungă, alergând prin ceaţă, prin pădure.

Există un dâmb al dracilor, o movilă ciudată de pământ, ca un mormânt piramidal, pe care se spune că nu ai voie să păşeşti, pentru că îţi pierzi minţile. Un localnic a avut ambiţia şi a făcut o probă, călcând şi sărind pe Dâmbul Dracilor, dar a doua zi a luat-o razna şi, după ce a fost internat la psihiatrie, doar la Frăsinei a putut fi salvat, prin exorcizare. S-a întors acasă normal, dar niciodată nu a mai trecut hotarul pădurii.

Cel mai sinistru eveniment se spune că s-a petrecut într-o noapte în anii 70, pe când sătenii păzeau porumbii din margine de pădure, ca să nu intre mistreţii. Au auzit zgomote, muzică. Oamenii au crezut că e o nuntă în sat, numai că era mijloc de săptămână. Petrecerea era în mijloc de pădure şi, acolo, au văzut lumini galbene pe cer, care plecau din pământ. Joacă aurul, se spunea atunci. Iar petrecerea era a strigoilor care muriseră în pădurea Cotoşmanu. La lemne sau în alte moduri. Şi morţi suspecte continuă să se întâmple. Pentru că există locul numit Crucea Lenii. O femeie care se afla cu vitele la păscut a fost prinsă de ploaie şi a fugit să se ascundă şi, deşi era un stâlp mare de curent aproape, trăznetul a lovit chiar în gorunul unde se adăpostise, omorând-o pe loc.

Pădurea are copaci care au înscrisuri ciudate pe coajă, hieroglife care se spune că ar fi blesteme, sunt tot felul de poteci care te aduc în acelaşi loc. Se mai spune că sunt oameni care au rătăcit ani buni prin pădure, ani –  pentru cei de acasă, dar pentru rătăciţi nu au fost decât ore.

Legende care au parfumul lor. Dar Cotoşmanu rămâne una din cele mai frumoase păduri de stejar şi fag ale Vâlcii, care, acum, desenează un adevărat pastel de toamnă pentru cei care traversează spre Roeşti.Un loc care poate fi exploatat turistic, adunând aceste legende şi oferindu-le drumeţilor care ar dori să înnopteze aici, în zonă. Poate, cine ştie, haiducul Cotoşmanu va ieşi la un moment dat din adâncurile pădurii, ca un adevărat ghid modern al cotloanelor istorice ale acestui tărâm!

 

Mihai IONESCU

One comment

  • Andrei

    Ce nu s-a specificat e faptul ca in prezent padurea este exploatata forestier la maxim, se defrisaza fara a fi cineva tras la raspundere, cineva sa ia masuri !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *