Pactul Orban -Ciolacu sau despre alegerile anticipate şi locale în aceeaşi zi

Este deja la mintea cocoşului că între PNL şi PSD este un pact, un fel de blat pe româneşte, pentru a împărţi teritorial România între cele 2 partide şi de a elimina din ecuaţie USR, adversarul ideologic actual al PNL şi vechiul adversar al PSD, din epoca Dragnea.

Trecând peste cele două sigle totemice, activele celor două formaţiuni politice nu sunt decât într-o adversitate formală, cu cât ne îndepărtăm de centru, cu atât legăturile om cu om, între pesedişti şi penelişti merg de la amiciţie, dialog, amabilitate sau chiar rudenie. În comune, oraşele mici, “muncipii”, cele două partide au transformat această antiteză politică în simbioză politică. De regulă şefii de deconcentrate liberali sau social democraţi îi menţin în sistem pe ceilalţi, ştiind că această cutumă a datoriilor morale este o regulă.

La toate chermezele, recepţiile, festivităţile în “atâţia ani” de democraţie, liberalii şi pesediştii au stat braţ la braţ, sarma lângă sarma, vin lângă vin. Este o formă de prietenie care transcede frecuşurile mediatice între PNL şi PSD, cu telefoane deschise între lideri, findcă şi-au asumat că ei sunt prin rotaţii, stăpânii feudelor româneşti.

Nu de puţine ori şi nu sunt puţine cazuri în care primarul şi viceprimarul unei localităţi din partide diferite (PNL şi PSD) au o relaţie de prietenie şi se asigură că, în caz că…, se păstrează tandemul.

În fine, cele două partide nu aveau niciun gând pentru alegeri în 2 tururi, pentru că deschideau masa bucatelor locale şi pentru USR, partid despre care “mesenii” PNL şi PSD spun că nu e “de comitet” şi nu are ce căuta în acest univers funciar. De aceea au pus-o de un pact pe sub mese, cu siuguranţă este un fir telefonic între Orban şi Ciolacu, astfel încât povestea moţiunii care “ne-a ieşit” vorba secretarei noastre ajunsă la guvern, închide ecuaţia dilemei dacă ” a fost sau n-a fost”… un blat.

Lucrurile însă merg mai departe. Ciolacu  a înţeles, că după 3 ani de incendiere a ţării şi a mentalului de  PSD Dragnea, nu ai cum să te recalifici pentru locul 1, într-un an sau doi. Le-a spus-o chiar Iohannis “PSD trebuie să stea în opoziţie, să se reformeze, să devină pro-european şi apoi mai vorbim…”, mult mai blajin preşedintele decât pe vremuri, când îi beştelea în toate formele şi paradigmele felaţiei poilice.

Aşadar, că sunt în mai, în iunie, în noiembrie, PSD nu are cum să refacă dezastrul provocat de Dragnea şi oricum va pierde alegerile generale. Asta a înţeles şi Ciolacu şi cred că majoritatea activului de partid roşu.

Numai că dacă ar fi în noiembrie, PSD ar obţine un scor mic (undeva la 20 – 24%), pe când în mai, odată cu localele, scorul ar fi ceva mai mare, pentru că demnitarii zonali (primari, preşedinţi de CJ) ar contribui la scorul partidului, fiind şi interesul lor. Sunt 1600 de primari şi vreo 30 de preşedinti de CJ. Deci cu acest suport logistic, prin suprapunerea Localelor cu Generalele, PSD ar obţine un scor de 24 – 28%, estimativ.

Un primar bun şi votabil al PSD trage toată lista şi împinge un vot pe linia celor 6 buletine de vot. Pe când în noiembrie, cu primarii aleşi deja, cu sacii în căruţa, nu ar mai exista acest aliat, această mobilizare a alegătorilor pentru partid.

Aşadar anticipatele sunt bune şi pentru PNL, care se află în sondaje, cu scoruri foarte bune, în jur de 45 de procente nestând la mâna USR  pentru un guvern, s-ar mulţumi cu UDMR. Cu USR să aibă doar un confort guvernamental la o adică dar de care se şi pot dispensa dacă progresiştii vin cu condiţii iacobine.

Sunt bune şi pentru PSD, dacă se suprapun cu alegerile locale. Munca grea revine lui Ciolacu de a-şi convinge parlamentarii care nu mai au şanse pentru un nou mandat, să voteze căderile de guvern. Aici e mai greu. Probabil că vor exista şi transferuri “curate”, parlamentari PSD consideraţi utili vor juca un sezon la PNL, pentru că acolo lista este mai spaţioasă.

Multe vor fi negocierile dar mai mult ca sigur, alegerile generale vor avea loc în aceeaşi zi cu localele. Pentru că Orban şi Ciolacu au bătut palma.

Restul, ce vedem la TV, reclamaţii la CCR, tărăgănări, sunt pentru a atinge termenul de 1 marte, când nu mai poate fi dată nicio ordonanţă cu alegeri de primari în 2 tururi, că mai ştii, îi vine chef lui USR să voteze cabinetul Orban! Şi a stricat toată schema…

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *