Ovidiu Popa(PNL): „PSD ar trebui sa tacă, ei sunt groparii autostrăzilor din România”

După tradiția lor, de fiecare dată când ies dintr-o guvernare, pesediștii cred că lumea le-a uitat eșecurile, incompetența grosolană, promisiunile minicinoase și niciodată îndeplinite. Se poartă de parcă ieri s-ar fi dat jos ca salvatori de pe cai albi. Trebuie să li se reamintească mereu cine sunt de fapt si cum au guvernat.  

Eșec în construcția autostrăzilor, întârzieri-record și pagube în buzunarul românilor. Guvernele PSD au eșuat în utilizarea miliardelor de euro fonduri europene pentru construcția de autostrăzi. Cifrele spun totul: precedenta guvernare PSD promitea în ianuarie 2017 sute de kilometri de autostradă!  Dar niciun kilometru de autostradă nou nu a fost început și finalizat de precedenta guvernare PSD în 3 ani de zile. Au fost inaugurate doar bucăți din foste autostrăzi începute înainte și care au acumulat mii de zile de întârzieri sub guvernările PSD.

Deși erau tari la propagandă și producția de minciuni, guvernările PSD nu au putut să acopere un mare eșec: foarte slaba performanță la lucrările de infrastructură. Pur și simplu, pentru că adevărul vizibil de pe teren nu poate fi schimbat de nicio minciună, oricât de sofisticată.

După mai bine de un an și jumătate de guvernare, la mijlocul lui 2018, PSD nu avea ce arăta românilor în materie de autostrăzi. Nici un front nou de lucru, niciun kilometru nou de autostradă. Cele vechi erau blocate sau intârziate. Spre comparație, după numai o jumătate de an de guvernare, PNL a reușit să deblocheze mari proiecte și să deschidă fronturi noi de lucru pe 70 de kilometri de autostradă și drumuri expres (de exemplu pe Autostrada Sibiu-Pitești). 

Banii pentru marile investiții publice au fost mereu tăiați la rectificarile bugetare, iar fondurile europene erau aproape neatinse. Investitiile erau cenușăreasa bugetului și a politicilor pesediste. 

La începutul anului 2019, Guvernul Dăncilă livra, din nou, o promisiune mincinoasă din start: se angaja că va finaliza 180 de km de autostradă în condițiile în care erau în lucru, în diverse faze, doar 118 km de autostradă. În ciuda acestor promisiuni, Guvernul Dăncilă a avut cele mai slabe alocări pentru investiţii din ultimii 15 ani, raportate la Produsul Intern Brut.

În iulie 2019 însă, chiar Viorica Dăncilă avea să recunoască eșecul, odată cu demiterea sefului CNAIR, Narcis Neaga, supranumit ”Groparul autostrăzilor”. ” Am primit o analiză detaliată a stadiului proiectelor de infrastructură, iar rezultatele nu au fost deloc mulţumitoare. Conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a blocat în mod nejustificat evoluţia unor proiecte” , constata Dăncilă după doi ani și opt luni de guvernare PSD. 

 La finalul celor trei ani de guvernare PSD, bilanțul a fost un dezastru: nici un termen nu a fost respectat, niciun kilometru nou de autostradă nu a fost început și finalizat. Cei 94 de kilometri de autostradă deschiși circulației au fost de pe proiecte începute anterior (15 kilometri dintre cei 94 erau deja finalizați de guvernarea anterioară).

Pesediștii au reușit însă în guvernarea lor două premiere mondiale demne de Cascadorii râsului si de Cartea recordurilor nedorite: autostrada-muzeu și șantierul-butaforie:

Autostrada-muzeu Lugoj-Deva, 21 de km de pe Lotul 3. Pesedistii au reziliat contractul, în august 2019, la stadiul fizic de 97% si financiar de 94%. Guvernul PNL a reușit să deblocheze situația, să aducă retușuri și remedieri și să dea în circulație cei 21 de kilometri în decembrie 2019. 

Șantierul-butaforie de pe tronsonul 1 al drumului expres Craiova-Pitești. Aflati în campanie pentru europarlamentarele din 2019, pesedistii au mimat că încep lucrările la acest obiectiv fără să aibă exproprierea și proiectarea făcute, fără să aibă ordin de începere a lucrărilor. Și aici lucrurile au fost aduse în adevăr de Guvernul Orban care a dat ordin de începere a lucrărilor pe lotul 2 al drumului expres Craiova-Pitești. 

Vicepresedinte Comisie Transporturi PNL

Ec.ing.Ovidiu Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *