Ovidiu Popa: Voi iniția un proiect de hotărâre prin care să negociem cu Uzinele Sodice posibilitatea de a prelua linia de mocăniță

Ovidiu Popa, vicepreședinte PNL Vâlcea pregătește un important proiect de hotârâre pentru anul 2023 și pe care îl va propune în ședința Consiliului Județean. Acesta, spune el, poate fi un pas uriaș pentru turismul vâlcean.

”Voi propune în cadrul Consiliului Județean crearea unei comisii care să negocieze cu patronatul de la USG Ciech Soda modalitățile de achiziție a liniei de mocăniță sau un parteneriat cu societatea respectivă. Asta, evident funcție de strategiile companiei pe viitor dacă vor mai folosi această cale ferată. Trebuie să deschidem un dialog și să vedem în ce măsură putem valorifica turistic această bijuterie care a depășit centenarul. Este ultima mocăniță din sudul României, care traversează localități din Oltenia de sub Munte, mă refer aici la Mihăești, Băbeni, Frâncești, Tomșani, Costești, tot bazinul monahal al acestei frumoase zone. Ar fi o deschidere totală pentru turism al acestor localități de pe Valea Bistriței. Ar deschide pe orizontală o economie conexă turismului, în fiecare gară ar putea fi dezvoltate afeceri, târguri tradiționale, hanuri, parcuri de aventură, fiecare venind cu zestrea lor patrimonială. De aceea este important să facem primul pas prin constituirea unei comisii de dialog între Consiliul Județean Vâlcea și compania privată poloneză, un dialog benefic ambelor părți”, susține Ovidiu Popa.

Calea ferată cu ecartament îngust are peste 100 de ani și leagă zona industrială sud a Râmnicului de comuna montană Costești, traversând localitățile Mihăești, Băbeni, Frâncești, Tomșani, pe Valea Bistriței. Inițial această linie lega orașul Băăbeni de comuna Vaideeni, acum un secol dar după anii 50 a devenit o linie industrială, aducând calcar pentru Uzine de Sodă.

Din motive economice, în urmă cu 4 ani, compania de sodă a sistat acest transport iar mocănița nu mai circulă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *